6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГраничният пункт Никелсдорф е затворен

Граничният пункт Никелсдорф е затворен

-- Реклама --
снимка Die Presse
снимка Die Presse

Тази сутрин в 8.45 граничният пункт между Австрия и Унгария Никелсдорф бе затворен за неопределено време. Причината е огромният поток бежанци, който се очаква да премине през границата днес. От полицията съветват пътуващите да използват граничните пунктове при Китзее и Дойчкройц на магистрала А6.

Повече от 16 000 души са преминали австро-унгарската граница от събота следобяд. Говорителят на полицията Гералд Колер обяви, че се очакват между 5 и 10 000 бежанци да пристигнат в лагера Хайлигенкройц в понеделник. Там вече има повече от 3 000 човека. Властите се притесняват, че не разполагат с ресурс да се справят с толкова много хора. Полицията вече е сложила метални бариери, за да овладеят потока от пристигащи на всеки час с автобуси бежанци.

По непотвърдени данни унгарците затварят лагера в Рьожке, където бяха настанени около 80 000 човека. 40 автобуса са приготвени да извозват бежанците към Австрия. Тъй като разстоянието е само на 386 км. има притеснения, че хората могат да пристигат и пеша.

В същото време Сърбия обяви, че ще изпрати към Унгария нови 30 000 бежанци.

Ситуацията достигна драматични размери след като в неделя следобяд Германия обяви, че въвежда контрол на границата с Австрия. Така хиляди бежанци останаха на гарите във Виена и Залцбург. След като бяха спрени за 12 часа, в понеделник сутринта влаковете между двете съседни държави потеглиха отново тази сутрин.

Вътрешният министър Йохана Микъл-Лайтнер постави въпроса за въвеждане на граничен контрол и от страна на Австрия. Засега канцлерът Файман е на мнение, че не може да се предприеме подобна стъпка преди срещата му с Ангела Меркел утре в Берлин. Той потвърди, че страната ще продължи да изпълнява хуманитарните си задължения и да осигурява грижи и подслон за бежанците.

За пътуващите: Още вчера българското министерство на външните работи предупреди за усложения по границите между Сърбия и Унгария и Унгария и Австрия. Възможно е  значително  да бъде затруднено и преминаването по двете основни магистрали М5 и М1 в Унгария. Следва да се има предвид, че ситуацията по границите и магистралите се променя ежечасово в зависимост от потока от бежанци. Актуална информация за забавянето на границата може да се намери на страницата на унгарската полиция: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

Министерството препоръчва на българските граждани по възможност да избягват пътуване с влак или по шосеен път през територията на Унгария, като използват алтернативни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия и Словения.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации