5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия14-годишният Николай Димитров от Русе покори публиката в Музикферайн във Виена

14-годишният Николай Димитров от Русе покори публиката в Музикферайн във Виена

-- Реклама --

Известната пианистка Мария Принц лично поздрави талантливия българин

Николай Димитров минути преди концерта в Музикферайн, Виена
Николай Димитров минути преди концерта в Музикферайн, Виена

30 изпълнители на възраст между 6 и 18 години от Европа, Азия, Северна Америка и Австралия бяха посрещнати с червен килим на входа на Музикферайн. Това бяха лауреатите от престижния международен конкурс ,,Grand Prize Virtuoso-Vienna“ , които дойдоха в австрийската столица, за да получат почетните си отличия. Сред тях бе и 14-годишният Николай Димитров от Русе. Талантливият пианист си извоюва правото да свири на една от най-престижните музикални сцени в света след като спечели първа награда в състезанието в категория 13-15 години.  Той се пребори успешно с млади музиканти от цял свят и бе единственият българин, селектиран зa концерта на лауреатите.

В събота вечерта (12 септември) публиката в „Желязната зала“ на Музикферайн остана очарована от неговото блестящо изпълнение на Етюд №5 Черни клавиши от Шопен. Сред гостите бе и известната пианистка Мария Принц, която специално поздрави младия талант и му пожела още много успехи.

След продължилия повече от два часа и половина концерт участниците бяха наградени с диплом и медал.

Николай Димитров, който наскоро навърши 14 години, учи от първи клас в Училището по изкуства „Проф.Веселин Стоянов“ в Русе под ръководството на преподавателката по пиано Даниела Кюркчиева. Музиката винаги е била част от живота на семейството на Николай, но той единствен проявява траен интерес към пианото. Сяда зад клавишите шестгодишен и бързо  показва, че има завиден талант. Спечелените международни конкурси и множеството награди му дават увереност и вдъхновение да продължава напред. В края на миналата години Ники направи уникално представяне в Карнеги хол в Ню Йорк, през март тази година спечеленото първо място в конкурса,,Grand Prize Virtuoso-Vienna“ му донесе дебют в лондонската Роял Албърт Хол, а през септември вече е в Музикферайн. „Разбира се, че съм много щастлив”, сподели специално за Меланж Булгарен младият пианист часове преди изявата му в австрийската столица. Въпреки че преди концерт винаги е малко нервен, той знае как да се концентрира пред пианото и да постигне желания ефект.

Niki piano (600 x 450)

Младият талант свири най-често Шопен, Шуберт, Бетховен, но в последните години открива джаза. Заедно със съученици от музикалното училище сформират малка група, с която експериментират „джаз парчета”. Една от големите  му емоции това лято бе изявата на сцената на джаз феста в Банско, където бе поканен лично от американската джаз легенда Шели Бърг. „Много ми допада джазът и искам да се развивам и в тази посока”, казва сериозно осмокласникът. Освен по музиката, той се увлича по фантастика, харесва електронните игри, обича да ходи на кино.

Niki medal

Ники все още няма конкретни планове за бъдещето, но най-вероятно то ще е свързано с музиката и пианото.

снимки Гергана Димитрова

_______________

Още по темата:

Музикферайн във Виена кани 13-годишен пианист от Русе

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации