10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТърсят се българи за сезонна работа в Германия и Австрия

Търсят се българи за сезонна работа в Германия и Австрия

-- Реклама --

Подборът на кадри се извършва в рамките на „Европейските дни на труда“

kelnerГермания и Австрия търсят квалифицирани българи за сезонна заетост в туризма за предстоящия зимен сезон. Общо 230 са офертите, подробно описани в портала на Агенцията по заетостта EURES. 100 са работните места за Германия и 130 за Австрия. Най-много се търсят готвачи, камериерки, сервитьори, бармани, рецепционисти и работници за вериги за бързо хранене. С малки изключения за всички позиции се изисква добро ниво на владеене на немски език, професионална квалификация и стаж.

За желаещите да кандидатстват за работа в туристическия сектор на Германия, интервюто във Варна ще се проведе на 29 септември в център „Работа“ на Бюрото по труда. Подбор на кандидатите ще се извърши и в Пловдив ( 1-и октомври) и София (2-и октомври). За работа в туристическия сектор на Австрия интервютата ще се проведат в Бургас на 6-и и 7-и октомври. Кандидатите трябва да подготвят пакет от документи на немски език. Ако се затрудняват с попълването и оформянето им, могат да разчитат на помощ от експертите на трудовата агенция. Добре е желаещите още от сега да подадат документи в Агенцията по заетостта, за да може, при необходимост да се поправят неточности и грешки.

От Агенцията по заетостта обявават, че нето заплащането в Германия е между 1000 и 2000 евро за 40 до 48 часа работа седмично. В Австрия добър готвач може да получи нето до 2 400 евро, а слабо квалифицирана камериерка – около 1 300 евро. В алпийската република обаче се работи повече – 48 до 54 часа седмично – особено по време на коледните и новогодишните празници. В Германия работодателите предлагат допълнително само безплатна  храна, докато в Австрия се поема и квартирата.

„Европейските дни на труда“ се организират в края на летния туристически сезон и акцентират върху осигуряването на заетост през зимата на кадрите от туризма.

Директорът на Дирекция „Европейска мобилност“ към Агенцията по заетостта  Славка Радоева сподели пред БНР, че обикновено кандидатите са по-малко от предлаганите места, а възможността е добра както за повишаване на професионалната квалификация, така и като възнаграждение. Според нея всяка година за подобен брой места се явяват около 200 човека, от които заминават около 100-120. Основната причина за незапълването на предлаганите работни места е незнанието на немски език и липсата на подходяща професионална квалификация.

Повече информация за „Европейските дни на труда“, предлаганите работни места и необходимите документи за кандидатсване може да намерите ТУК

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации