И в Залцург ще има българско училище

29. август 2015 | By | Reply More

Филиал на българското училище „Дунав“ в Линц ще отвори врати наесен в града на Моцарт

schule SalzburgПрез тази учебна година българчетата в Залцбург ще могат да посещават занятия по майчиния си език. Те ще се провеждат в църковния център „Св. Паул“. Това бе решено на среща на почетния консул на Р България  в Залцбург арх. Ерио Хофман и  ръководителката на училището  Дарина Тонкова, проведена в през август със съдействието на българското посолство във Виена.

„През изминалата учебна година много деца пътуваха всяка събота от Залцбург, за да посещават часовете в нашето училище“, сподели специално за Меланж Булгарен Дарина Тонкова. Създаването на филиала цели да облекчи родители и ученици в желанието им да изучават български език.

Към момента в новото училище има записани 20 ученици. „Самите родители поеха инициативата и организираха още  деца, които от септември да посещават учебните занятия в Залцбург.  Филиалът  ще работи съгласно изискванията на МОН за българските неделни училища в чужбина. Всички успешно завършили ученици ще получат удостоверение за проведено обучение по български език, литература и история на България. Ако един ден детето се върне в България, ще може да продължи обучението си в съответния клас, без да държи приравнителни изпити.“, уточняват от ръководството на училището. Началото на учебната година в Залцбург ще започне през октомври.

До сега български училища по Постановление 334 на МС имаше във Виена, Линц и Грац. Във Виена, Линц и Инсбрук има организирано обучение по майчин език в системата на местното образование. От октомври и Залцбург ще се нареди сред градовете, които дават своя принос за обучението на българчетата зад граница по роден език.

Category: Aвстрия, Oбразование, актуално, Залцбург, училище

Leave a Reply