5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияС кола от България до Австрия в края на август

С кола от България до Австрия в края на август

-- Реклама --

Тежкият трафик по пътищата налага търсенето на заобиколни маршрути

Пътуването с кола от България до Австрия в края на август и началото на септември е свързано с чакане в zadrastvane 1задръствания около големите градове и на граничните пунктове в Сърбия и Унгария. Тази година ситуацията по пътищата е все така напрегната и натоварена и прибирането в Австрия може да отнеме от 20 до 24 часа вместо обичайните 10-12 ч. Дори ранното тръгване не гарантира избягване на километричните опашки по границите.

В тази обстановка и трите възможни маршрута София-Виена имат своите предимства и недостатъци. Класическото преминаване през Сърбия и Унгария (Е75) е най-краткият път (1006 км), но в момента е изключително натоварен и пътуването от там е свързано с чакане до 4-6 часа на сръбско-унгарската граница. Пътуването през Хърватска (М1, Е70) е най-дълго като километри (1158км), налага доста допълнителни такси, а засиленият трафик в момента го удължава често до 24 часа. Разстоянието между българската и австрийската столица през Румъния (Е70, Е60) е 1069 км., но се взема бавно, тъй като се преминава през населени места. Трябва обаче да се отчете, че последните 100 км. до границата вече са магистрала и на границата с Унгария се чака не повече от петнайсетина минути.

Пътували в последните дни шофьори споделят съвети как и къде да се избегнат големите задръствания и опашки. В момента преминаването на българската граница при Калотина отнема между 45 минути до 1.30 ч. От Гранична полиция препоръчват да се използват и другите пропусквателни пунктове в Брегово, Връшка чука, Стрезимировци и Олтоманци. На Дунав мост 2 по принцип няма никакъв трафик. Обстановката и времето и могат да се проследят и на уебкамера тук.

zadrastvane 2Ако пътувате през Сърбия първото голямо задръстване след границата е при разплащателния пункт на около 40-50 км. преди Белград. Там е добре да потърсите алтернативен път през околовръстното шосе на Белград. На основния пункт на сръбско-унгарската граница при Хоргош се чака между 4 и 6 часа, така че е препоръчително още на разклона при Суботица да отклоните към граничния пункт Томпа. Там обикновено се чака от 30-40 минути до час. Следващото задръстване е около Будапеща. То също може да бъде избегнато, ако се вземат заобиколни маршрути. Задръстване, този път поради строително-ремонтни работи, има и на 50 км. от Виена между Парндорф и Швехат.

 

С оглед напрегнатата пътна обстановка в Сърбия и Унгария, едно пътуване през Румъния изглежда приемлиево. Въпреки по-дългото шофиране, не се губи време и нерви в чакане.

Dunav most 2На Дунав мост 2 е спокойно и на практика няма никакви автомобили. Таксата за преминаване е 12 лева. За пътуване през Румъния се купува електронна винетка. Румънската винетка струва 3 Евро и може да се плати с кредитна карта, ако нямате леи. Няма смисъл да чакате на пункта за винетки на самата граница – на 500 метра оттам има няколко бензиностанции, които също продават винетки. Настилката на пътя като цяло е добра и маршрутът е добре обозначен. От Тимишоара през Арад до границата и по-нататък до Сегед в Унгария има около 100 км.  чисто нова магистрала. На граничния пункт няма опашка и тъй като се преминава между две държави, членки на ЕС, пропусквателният режим е облекчен. За Унгария също ви трябва електронна винетка, като най-кратката по време струва 2975 форинта. Най-добре платете с форинти, защото заплащането в eвро е по доста неизгоден курс. Ако плащате с кредитна карта, кажете изрично да ви начислят сумата във форинти, а не в eвро. Трафикът през Унгария е значителен и около Будапеща е добре да се търсят околни пътища.

Преминалите през Загреб шофьори са разочаровани от допълнителните такси и тежкия трафик и не препоръчват този маршрут.

Какъвто и маршрут да изберете, важното е да пътувате спокойно с изправен автомобил и да спазвате правилата за движение по пътищата.

________________

Още по темата:

Какво трябва да знаете за движението по пътищата, глобите и наказанията в Австрия

Застраховка: Пътуване в чужбина – какви са правата и възможностите ни при произшествие с автомобил в рамките на Европейския съюз

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации