10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
Началосъбития„Музикферейн” във Виена кани 13-годишен пианист от Русе

„Музикферейн” във Виена кани 13-годишен пианист от Русе

-- Реклама --

Николай Димитров е единственият българин, селектиран зa концерта на лауреатите, който ще се състои на 12 септември в Металната зала на „Музикферайн“.

photo_verybig_1478245Възпитаникът на преподавателката по пиано Даниела Кюркчиева* спечели първа награда на Международния конкурс ,,Grand Prize Virtuoso-Vienna“ в категория Intermidiate /13-15 години/, в конкуренция с инструменталисти от цял свят. Николай е и единственият българин, селектиран зa концерта на лауреатите, който ще се състои на 12 септември в Металната зала на „Музикферайн“. Журито е определило малкия русенец да изпълни Етюд №5 от Шопен. Отличие от ,,Grand Prize Virtuoso-Vienna“ има и сценичната партньорка на Николай – Йоана Делимаркова, която е получила поощрителна награда.

Признанието идва само месеци по-късно след завоюваната първа награда в лондонското издание на същия конкурс, която даде право на русенския пианист да свири в „Роял Албърт Хол“.

Screen Shot 2015-08-13 at 09.52.09
Grand Prize Virtuoso

13 -годишният русенец грабна в края на юли тази година и трета награда във възрастовата група от 11 до 15 години във второто издание на състезанието за пианисти и цигулари в немския град Дюселдорф. Конкурсът се провежда онлайн, като най-сериозно е било участието на пианисти от САЩ, Канада и Австрия. Николай получи дипломата си само дни, след като завърши участието си като стипендиант на Международната музикална академия „Алегра“ в класа на световноизвестното дуо Аглика Генова – Любен Димитров. Заедно с това музикантът направи своя дебют и като композитор във филма „Малката Европа в Брюксел“ от документалната поредица „Европейски маршрути“.

Само преди няколко дни американската джаз легенда Шели Бърг стана „кръстник” на международната сцена на 13-годишния русенски пианист. Възпитаникът на Училището по изкуствата направи своя дебют на 18-ия Международен джаз фестивал в Банско, като свири в деня на откриването, представен лично от големия пианист, който има няколко номинации за „Грами“, и радиоводещия Тома Спространов.

Видео с изпълнението на Николай Димитров на Международния джаз фест в Банско може да видите ТУК

*Даниела Кюркчиева е музикален педагог и работи в Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации