10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарски и австрийски художници с изложба в Шабла

Български и австрийски художници с изложба в Шабла

-- Реклама --

Необичайната галерия „Мазето на баба Васа“ събира български артисти, работещи във Виена и техни австрийски колеги

Лазар Лютаков с баба си Васа в импровизираната галерия, снимка  Jan Machacek, Artforum
Лазар Лютаков с баба си Васа в импровизираната галерия, снимка Jan Machacek, Artforum

Само на 08.08. гостите на малкото градче Шабла ще имат възможността да се запознаят с творби на съвременното изкуство. Галерията е само 11 кв.м, бяла и по-височките гости трудно стоят изправени, но това не й пречи да набира популярност в международните арт средите. Изложбата „Вторник вечер“ носи името на австрийския колектив от над 15 артисти, които заедно с българските си колеги Леда Екимова, Викенти Комитски, Нестор Ковачев и Лазар Лютаков ще изложат произведения, част от които са специално създадени за къщата на баба Васа. Музиката за събитието ще осигурят работещата във Виена пианистка Дора Делийска, Краси Бончев, Mitach, Dimnmo, Karine и DJ.

Трансформации

Васа Манева е баба на художника Лазар Лютаков, по чиято идея през 2002 г. малкото мазе в старата къща се превръща в галерия. От тогава до днес повече от 50 международни артисти са излагали там свои произведения, а през май 2015 г. автоитетното издание Artforum пише за предстоящата през август изложба. На откриването на всяка изложба, която се превръща в своеобразен хепънинг, 87-годишната жена лично посреща всеки гост. Миналата година мазете й е приютило инсталацията на Младен Бизумиц, но сега 21-те артисти Dienstag Abend ще превърнат белия куб в истинско произведение на изкуството.

Инсталация на Младен Бизумич в "Мазето на Баба Еаса", 2014 г., снимка фейсбук страница на галерията
Инсталация на Младен Бизумич в „Мазето на Баба Еаса“, 2014 г., снимка фейсбук страница на галерията

Оригиналнията артистичен проект е некомерсиален и търси своята публика сред жителите и гостите на малкия провинциален град. „«Мазето» намира удовлетворение най-вече в удоволствието да създава и забавлява, без да бяга от отговорността да добринесе за нечие развитие и да децентрализира тепърва оформящата се сцена за съвременно изкуство в страната.“, смятат създателите.

Dienstag Abend

Dienstag Abend е съвместна платформа за художници, базирана във Виена и организирана от Лудвиг Китингер и Фернандо Мешкита. Основана през 2009 г. в изложбеното пространство Ve.Sch, Vienna, впоследствие тя се превръща в странстващ колектив. Организаторите гледат на Dienstag Abend като на ситуация, респективно съставена от местното обкръжение и/или колективните механизми, която често приема формата на временен бар или кухня. Самите събития се ръководят от идеята за хетерархичност, без посредничество между артист и публика, за да се осъществи възможно най-директен подход.
 
 „Ние не работим над някакъв Проект, не представяме нови съдържания, екзотични теории или фантастични философии; не поставяме на преден план някакви заключения, или пък адвокатстваме на някакво специфично изявление. Заедно, ние наблюдаваме какво се случва около нас. Каним приятели художници на различни места/поводи да създадат съвместна ситуация, която да послужи като основа за изследване на артистичните методи, механизми и условия на съвместната работа и съществуване в създадената среда. Dienstag Abend е „несериозна“ платформа, в която професионализмът не се изисква, нито отхвърля, платформа, която се фокусира по-скоро върху субекта, който (евентуално) би се появил, отколкото върху обекта. Тя е (илюзорен) опит да се разклати поведението на съвременния свят (на изкуството), ограничения и очаквания и каквото и да е, достойно да бъде изоставено. Името Abend (вечер) само по себе си е индикатор за събиране или вечеринка и обявява агитация под формата на конфронтация и изтощение или поне участие, несъгласие, позициониране и отхвърляне.“ Така самите артисти представят проекта си в своя блог „Мазето на Баба Васа„.
 Изложбата „Вторник вечер“ може да бъде посетена само на 8 август от 19 ч. (събота). Ще бъдат предстаени работи на Шариф Барува, Леда Екимова, Ева Енгелберт, Карин Фошар, Петер Фритценвалнер, Хелмут Хайс, Конрад Кагер, Лиа Карл, Лудвиг Китингер, Викенти Комитски, Нестор Ковачев, Лазар Лютаков, Фернандо Мешкита, Теа Мьолер, Александър Пушкин, Патриция Райш, Ева Зайлер, Софи Тун, Нора Рекаде и Дорота Валентинович.

Адрес:
Мазето на Баба Васа
ул. Марица 22, гр. Шабла

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации