10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияСвети Илия - Повелителят на стихиите

Свети Илия – Повелителят на стихиите

-- Реклама --

На 20 юли православната църква почита паметта на свети пророк Илия

sv.IliaИмето на свети Илия означава „Крепост Господня“ и този светец се счита за един от най-големите библейски пророци. Живял по времето на израилския цар Ахав, той е изобразяван в позлатена небесна колесница, теглена от четири коня.

В народните представи свети Илия е повелител на летните небесни стихии и градушките и не е чудно, че се представя като избухлив, непредсказуем и импулсивен. Гони ламите да не пасат житото, с едната ръка пръска пламък, с другата ръка го гаси. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

Свети Илия е силен, властен и сръдлив, затова сестра му никога не му казва кога е неговият празник – ако знае, би сторил чудеса на този ден.

На неговия ден работата е абсолютно забранена. И на полето, и в къщи Илинден е време за почивка на хладно и сенчесто място, за да бъде предпазен домът от наводнения и мълнии. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите. На този ден празнуват всички с името Илия, Илиана, Илиан.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации