8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарско хоро ще се вие на Празника на националностите в Бад Хофгащайн

Българско хоро ще се вие на Празника на националностите в Бад Хофгащайн

-- Реклама --

Повече от 20 българи от региона ще представят българския фолклор и традиционни ястия

 

Bildschirmfoto 2015-05-06 um 18.12.46България ще бъде достойно представена на Втория празник на националностите, който ще се проведе на 5 юли в Бад Хофгащайн. Затова ще се погрижи група ентусиазирани сънародници, които вече са се захванали с подготовката.

„Вярваме, че за да живеем приятелски заедно е много важно да се познаваме и разбираме, точно както добрите съседи”. Така организаторите от община Бад Хофгащайн и Дорфгащайн мотивират желанието си да съберат на едно място хора от всички националности, живеещи в района и да им дадат възможност сами да разкажат за себе си чрез традиционните си песни, танци и гозби.

С организацията на българското представяне са ангажирани активно 6 човека, но общият брой на участниците ще бъде около 20. Вече са събрани средства, с които са закупени част от необходимите за подготовката неща. Фолклорната програма е готова и два пъти в седмицата се провеждат репетиции. Предвижда се участниците да бъдат облечени с народни носии, а за тези, които не могат да се снабдят с тях, са поръчани блузки с българския трикольор. Уводният текст, представящ България, вече е подготвен и преведен на немски език. Той ще се прочете на фона на песента на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин“ от дете в народна носия.

„Приели сме символ на нашето представяне да бъде българската роза и на всяка дама, посетила щанда с нашите традиционни гозби, ще подаряваме по една роза”, сподели пред Меланж Булгарен Христо Димитров. Той разказа още, че са изготвили списък с български ястия и жените са се разпределили коя какво ще приготви, но не издаде менюто. „Част от програмата ни е хоро заедно с желаещи от публиката и музикален съпровод на живо”,  каза още активният организатор и прикани всички желаещи българи от различни части на Австрия да дойдат на 5 юли от 11 часа на Alpenarena в Бад Хофгастейн, за да бъде българското представяне още по-весело и пъстро.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации