6 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Тайните на ябълковия щрудел

Виена: Тайните на ябълковия щрудел

-- Реклама --

В историята на традиционния австрийски десерт се промъкват ориенталски нишки

 

strudelЗаговорим ли за Виена, неизбежно се отваря и темата за прочутите виенски кафета, а покрай тях и за класическите десерти – торта Сахер и ябълков щрудел. Поднасян с ванилов сос, топка сладолед, пухкава сметана или без допълнителна гарнитура, ароматният сладкиш бързо печели любовта на любителите на сладки изкушения.

И ако историята на прочутата торта е добре известна, произходът на щрудела е свързан с

различни версии и легенди.

Според най-разпространената сладкото изкушение се е появило в епохата на Ренесанса под силно арабско влияние. Маврите са обичали подобен ябълков сладкиш и затова някои изследователи приемат, че рецептата тръгва от Испания, минава през Франция и и стига до столицата на Хабсбургската империя. Именно във Виена този десерт получава сегашното си име.

Друга версия свързва щрудела с Византия и Турция – страни , в които печените сладкиши от тънки точени кори, плънка от плодове и залети обилно със захарен сироп са били много популярни. не липсват и теории за роднинските връзки на щрудела с баклавата и дори с турския бюрек и славянските баници. Някои източници отиват още по на Изток, разказвайки, че първият щрудел във Виена е бил изпечен от китайски готвач, незнайно как попаднал в центъра на Европа. Той се опитвал да приготвя традиционни за родината си ястия, използвайки местните продукти и така сътворил ябълковия щрудел.

Най-старата позната рецепта датира от 1696 г. и писменият документ се пази в Националната библиотека на Австрия. До 1 800 година вече са били познати много и различни видове щрудели със сладък или солен пълнеж.

снимка Кафе Резиденц
снимка Кафе „Резиденц“

От където и да се е появил щруделът в Австрия, сигурно е, че той е продукт на кулинарния обмен между народите. Затова и всяка от народностите, част от някогашната Австро-унгарска империя, си има своя версия на прочутия сладкиш. Днес той е популярен не само в Европа, но и в много други страни по света. От 2003 до 2005 г. щруделът дори е официален сладкиш на щата Тексас, САЩ. Донесен от немски заселници в началото на 19 век, десертът бил един от първите сладкарски произведения, изпечени в този щат.

Майсторлъкът е в корите

Strudel означава водовъртеж, въртоп. Затова и истинският щрудел е старателно навит на руло. Независимо дали ще бъде пълнен с ябълки и стафиди или със спанак, кайма или зеле, важното е корите да бъдат много тънки – толкова тънки, че през тях да може да се чете любовно писмо, Библията или вестник – всяка версия си има свое мерило. Те се приготвят от жилаво тесто, което се разпъва с ръце – умение, изискващо сръчност и опит. Някои майстори споделят, че тайната е в използването на слънчогледово олио, което прави тестото еластично и здраво.

Кафе „Резиденц”

снимка кафе "Резиденц"
снимка кафе „Резиденц“

Ако искате да видите как се приготвя класическия виенски щрудел, отделете си време да посетите някое от представленията в кафе „Резиденц”, намиращо се в двора на двореца Шьонбрун. Там професионалистите ще ви покажат как се забърква плънката и как се разточват корите. Нещо повече, можете да се включите в кулинарния процес и сами да изпечете ароматния десерт.

Можете да пробвате и сами у дома – не е сложно, стига да имате достатъчно търпение и правилните продукти. А те са:

 

За тестото:

2 с. л. краве масло

1 яйце

300 г брашно

щипка сол

1/8 л вода

2 с. л. олио

За плънката:

1,2 кг кисели ябълки

60 г краве масло

80 г галета

50 г стафиди

120 г натрошени орехи (по желание)

100 г захар

2 пакетчета ванилия, 1 с. л. канела, 100 г ром и лимонов сок, щипка сол

пудра захар – за поръсване

Приготвяне:

Брашното се пресява в купа. Добавят се водата, олиото, яйцето и солта. Меси се, докато тестото стане еластично. Оставя се покрито на стайна температура да почива 1 час, след което върху поръсена с брашно кърпа се разточва правоъгълна кора с дебелина 4-5 см, която след това се дърпа, докато  стане тънка като лист хартия. Дебелите краища се отразяват.

Ябълките се измиват, обелват и се нарязват на парченца. Заливат се с лимоновия сок и рома. Върху тях се посипва сместа от стафиди, захар, ванилия, канела и щипката сол. Оставят се да престоят около 30 мин. През това време галетата се запържва в краве масло и се оставя да изстине.

Готовата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с галетата. Средата на кората (около 1/3) по дължина се поръсва с плънката от ябълки. С помощта на кърпата кората се навива на руло. Поставя се в намазана с олио тава, намазва се с разтопено масло и се поставя в предварително нагрята фурна на 200 градуса. Пече се около 50 мин.

След като се извади от фурната щруделът се поръсва пудра захар. Оставя се да почине поне 15-на минути преди да се нареже. Сервира се топъл с топка ванилов сладолед или ванилов сос.

А ето как се приготвя щруделът в уютната кухня на кафе „Резиденц„:

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации