5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалосъбитияVienna Biennale 2015 – идеи за промяна

Vienna Biennale 2015 – идеи за промяна

-- Реклама --

Първото австрийско биенале за изкуство, дизайн и архитектура се провежда от 11.06 до 4.10.2015 във Виена

Screen Shot 2015-06-15 at 13.09.44Идеи за промяна

Как ще живеем и работим заедно в бъдещето? Как ще се развиват нашите градове? С кои свои идеи изкуството, дизайна и архитектурата могат да допринесат за подобряване на обществото? Toва са централните теми на първото виенско биенале, което ще се проведе от 11-и юни до 4-и октомври 2015 г. Под надслов “Идеи за промяна” различните изложбени зали и пространства, разпръснати из града, ще покажат подходи и творчески перспективи за положителна промяна на заобикалящата ни среда.

Дигитални медии

Фестивалът се основава на наблюдението, че ние живеем в една напълно дигатилизирана среда, която е проникнала дълбоко във всички аспекти на човешкото съществуване. Днес така наречената дигитална модерност създава значителен потенцил за подобряване на качеството на живот, както и осъвършенстването на нови бизнес модели в различните сектори. От другата страна рисковете от тази автоматизация на ежедневието са доста катастрофални. През следващите деситилетия значителен дял от интелектуалния и ръчен труд (следователно работни места) ще бъде заменен от машини. Светът получава нов облик и разбиране за икономически растеж и просперитет, като задълбочава до максимум антагонизъма – индустриална империя и бедна страна.

Творческа революция

Предизвикателства от такъв мащаб изискват радикална промяна в отношението на хората. Корективът се крие вътре в самата дигитална модерност, чийто механизми могат да бъдат променени в услуга на опазване на човешкото достойнство и устойчивото използване на планетата, която е дом на всички нас. Организаторите смятат, че творчеството е инструмент, който може да доведе до положителна промяна. Хванати ръка за ръка, дизайнът, архитектурата и изкуството търсят креативни и функциониращи начини, за да проектират едно по добро бъдеще.

Screen Shot 2015-06-15 at 12.49.25
Die Kunst zu arbeiten. Handeln in der Digitalen Moderne Ein Ausstellungsmanifest des Vienna Biennale Circle

 

Screen Shot 2015-06-15 at 12.49.46
aspern INTERNATIONAL Ideas for Change: ein internationaler Blick
Screen Shot 2015-06-15 at 12.50.11
Uneven Growth: Tactical Urbanisms for Expanding Megacities

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проектите

Началната и обеденяваща тема на проектите, които ще бъдат представени, е разглеждане на проблемите на шест големи мегаполиси в пет континента: Хонконг, Истанбул, Лагос, Мумбай, Ню Йорк и Рио де Жанейро; изложба посветена специално на Букурещ, като пример за вълнуващ град зад бившата Желязна завеса в историческа ретроспекция; и разбира се повечето събития ще се въртят около Виена, която освен домакин на събитието, е и известна с многократните си номинации като перфектния град за живеене с добре структурирано публично пространство.

Защо Виена

Създаването на такъв тип биенале във Виена води своите корени дълбока в историята на града. В началото на 1900 г. столицата на Австрия е смятана за един от водещите центровете на архитектурата и културата.

 

24&724/7. the human condition

11.06 /04.10.2015

MAK DESIGN LABOR

Изложбата в MAK събира художници от младото поколение, който налагат тенденциите на новата виенска сцена. Цялостната концепция открива широк спектър от художествено изследване на различните аспекти на културната дейност.

Част от изложбата е и младият българин Лазар Лютаков, известен със своите провокативни творби в сферата на градското изкуство.

За повече инфорамция:

http://www.viennabiennale.org/

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации