6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСъздаване на мрежа на Инспекциите по труда в Европа обсъдиха международни експерти...

Създаване на мрежа на Инспекциите по труда в Европа обсъдиха международни експерти във Виена

-- Реклама --

Целта на проекта е да се ограничи разрастващата се трудова експлоатация

 
stroejСъздаване на мрежа на Инспекциите по труда в Европа обсъдиха експерти на международна среща във Виена в края на април 2015 г., съобщи пресцентърът на МТСП. Мрежата на контролните органи ще даде възможност за провеждане на съвместни инициативи за ограничаване на трудовата експлоатация на местно, национално и международно ниво.

Срещата бе организирана от Агенцията за лицензиране в областта на селското стопанство и пакетиране на храни към Home Office и Министерството на външните работи на Великобритания, Международния център за развитие на миграционни политики във Виена в сътрудничество с Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите в Австрия.
От българска страна е била представена от експерти от Главна инспекция по труда (ГИТ ) и ръководителите на Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП при посолствата на България във Великобритания и Австрия, които освен участие във форума, проведоха и редица двустранни срещи с представители на международни институции.

Експертизата в политиката за борбата с трафика на хора с цел трудова експлоатация и въпросите за осведомеността на работодателите са били сред основните теми на разговор. Международният опит в тази сфера са споделили представителите на Обединеното кралство, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) и Международният център за развитие на миграционни политики във Виена (ICMPD) и Международната организация на труда (ILO). Експертите са обсъдили възможностите за международно сътрудничество и обмяна на информация като са поставили фокуса върху разследване на случаи на трудова експлоатация, обучение на експерти и развитие на политиките на европейско равнище.

снимка МТСП
снимка МТСП

„Срещата бе изключително конструктивна и ползотворна“, сподели специално за Меланж Булгарен д-р Тинка Троева, завеждащ СТСВ към българското посолство във Виена. Проблемът с компенсацията на жертвите на трудова експлоатация според нея е бил един от най-интересните, дискутирани по време на срещата, защото поставя важни практически въпроси като установяване на експлоатацията, представяне на годни доказателства в съда, определяне на обезщетение. Експертите са имали възможност да обменят ценен практически опит и добри практики. В тази връзка създадените от България служби за социални и трудови въпроси зад граница са били високо оценени, тъй като те спомагат за решаването на много проблеми на място и за установяването на тясно сътрудничество между институциите. Тъй като австрийската Инспекция по труда се занимава само с проблемите за безопасен и здравословен труд, по въпросите за експолатация на труда българската служба работи съвместно с Дирекция за европейско и международно социално, политическо и трудово право. Макар и сравнително рядко в Австрия не липсват случаи на трудова експлоатация на българи от страна на австрийски работодатели.

За да намаляват вредните практики, експертите настояват за адекватна информираност както на работниците, така и на работодателите в държавите членки относно правата и задълженията по трудовото правоотношение, съобразно нормите на местното и европейско законодателство.

За д-р Троева особено полезни са били и проведените двустранни срещи с представители на Белгия, Холандия, Дания, Чехия и Румъния, в които страните са изразили желание за партньорство и бъдещо сътрудничество. Иницирано е било и създаването на работен кръг от всички представители по социални и трудови въпроси към съответните посолства във Виена. Целта е те да обменят информация и да работят заедно в случаите на констатирани трудови нарушения.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации