1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТържествено отбелязване на 70-та годишнина от освобождаването на концентрационния лагер "Маутхаузен"

Тържествено отбелязване на 70-та годишнина от освобождаването на концентрационния лагер „Маутхаузен“

-- Реклама --

В мемориалния комплекс „Маутхаузен“ има мраморна плоча и паметник в памет на задържаните 17 българи

Българският паметник в Мемориалния комплекс Маутхаузен
Българският паметник в Мемориалния комплекс Маутхаузен

На 10 май 2015 г. тържествено ще бъде отбелязвана 70-та годишнината от освобождението на концентрационния лагер Маутхаузен. Събитието ще бъде и връхна точка на мероприятията, организирани в Австрия по повод 70-годишнината от края на Втората световна война.

Между 1938-1945 г. в Маутхаузен са били затворени над 200 000 души, от които близо 100 000 са жестоко умъртвени или са загинали от болести, глад и изтощителен труд в каменоломните на лагера. В него са били задържани и 17 българи, повечето от които са загинали.

Затворниците от лагера Маутхаузен са освободени от съюзническите американски войски на 5 май 1945 г. Всяка година по традиция във втората неделя на месец май в Маутхаузен се провежда траурна церемония в памет на жертвите, загинали в концентрационния лагер по време на националсоциалистическия режим през Втората световна война.

MauthhausenВ мемориалния комплекс Маутхаузен, който се намира недалеч от град Линц, паметници или паметни плочи имат всички държави, чиито граждани са намерили смъртта си в бившия нацистки концентрационен лагер. Българският паметник е дело на проф. Любомир Далчев (скулптор) и арх. Владимир Рангелов и е бил монтиран в мемориалния комплекс през 1975 г. В средата на април тази година българското правителство отпусна сумата от 55 000 лева за укрепване и реставрация на паметника. Благодарение на активните действия на МВнР, Министерство на културата и българското посолство във Виена ремонтът ще бъде завършен в навечерието на тържествата.

Посолството на Република България в Австрия кани всички български граждани, които искат да почетат паметта на жертвите в лагера, да се присъединят към тържествата.

ПРОГРАМА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ ПО СЛУЧАЙ
70-та ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КОНЦЕНТРАЦИОННИЯ ЛАГЕР „МАУТХАУЗЕН“ и 70-та ГОДИШНИНА ОТ КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

10 май 2015 г., 10.00 – 14.00 ч. в МЕМОРИАЛНИЯ КОМПЛЕКС МАУТХАУЗЕН, АВСТРИЯ

7.00 ч. – тръгване с автобус от площад „Кюнплац“ 7-8, Виена 1040 (Kühnpltz 7-8, Wien 1040)
9.00 ч. – пристигане в Маутхаузен. Регистриране на националните делегации.
9.30 ч. – Икуменическа служба с митрополит Арсениос Кардамакис, Михаел Ландау – президент на Каритас и епископ Михаел Бюнкер.
10.00 ч. – поднасяне на венци и цветя пред българския паметник.
Поднасяне на цветя пред паметниците на други държави.
10.30 ч. – минута мълчание пред паметника на инж. Леополд Фигъл – бивш федерален канцлер и министър на външните работи на Австрия, преследван заради активната си антифашистка дейност.
10.45 ч. – подреждане на националните делегации на Lagerstraße по азбучен ред.
11.00 ч. – официална церемония по преминаване на националните делегации по Lagerstraße и поднасяне на венци и цветя на Appellplatz.

Церемонията ще бъде съпътствана от изпълнения на международни хорове под ръководството на Алфред Хохедлингер и военна музика от Горна Австрия.

Около 14,00 ч. – край на тържествата. Отпътуване за Виена.

Българското посолство осигурява транспорт с автобус от Виена до Маутхаузен. Поради ограничения брой на местата (40 места) е необходима ЗАДЪЛЖИТЕЛНА И ОБВЪРЗВАЩА РЕГИСТРАЦИЯ на amboffice@embassybulgaria.at или тел.: 01/505 31 13 в срок до 05.05.2015 г. включително.

По случай 70-та годишнина от освобождаването на Маутхаузер, администрацията на мемориалния комплекс за първи път организира безплатни турове из района на бившия концентрационен лагер на различни езици, включително и български. Те са с продължителност около 1 час и започват от 14.15 ч. Сборният пункт е на площада пред информационния център. За повече информация ТУК

Информация за пътуване до мемориалния комплекс с автобус, влак или кола, може да намерите ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации