17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжДен на велосипеда

Ден на велосипеда

-- Реклама --

За Ден на велосипеда (Bicycle Day) е приета датата 19 април, известен заради прибирането на химика Алберт Хофман с велосипед до дома му, под въздействието на ЛСД

колелоЕдин любопитен факт, който със сигурност ще усмихне седмицата Ви, е световният ден на любомото ни колело. Историята свързана с него е необичайна и ни връща назад в 1943 г., когато в своята лаборатория швейцарският химик Алберт Хофман изследва вещество, получило по-късно славата на един от най-силните синтетични наркотици.

Ученият синтезира за пръв път „LSD“ през 1938 г. в лабораториите на фармацевтичната фирма Sandoz Laboratories (сега Novartis), по време на опитите със спори на гъба, паразитираща по ръжта, в рамките на проект за създаването на ново лекарство, стимулиращо дейността на сърцето. Хофман обаче открил психеделичния му ефект едва на 16 април 1943 г., когато при повторния синтез на почти забравеното вещество, капка от него попаднала случайно на пръста му. Три дни по-късно на 19 април (по-късно известен като Ден на Велосипеда, заради прибирането му с велосипед до дома му, под въздействието на ЛСД) , Хофман съзнателно поел доза от 250 микрограма (0,00025 грама) от наркотика, за да изпита до край свойствата му. Впоследствие е проведена серия експерименти с ЛСД с участието на самия Хофман и на негови колеги. Първите записи от тези опити са направени на 22 април същата година. Бележки от експеримента помества в книгата си „ЛСД — моето трудно дете“ (LSD: My Problem Child).

Screen Shot 2015-04-19 at 10.39.44През целия си живот Хофман се бори за официалното легализиране на психотропното вещество за медицински цели, но през 1965 г. лабораториите Sandoz Laboratories прекратяват неговото производство във връзка с нарастващото негативно обществено мнение. Законодателната му забрана в САЩ е въведена през 1966 г., а по-късно и в осатанлите държави по света. “Създадох LSD като лекарство. Не съм виновен, че хората злоупотребиха с него”, защитава творението си швейцарският химик до своята кончина през 2008 г., когато почива на възраст от 102 години, повален от сърдечен инфаркт.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации