6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия261 години от създаването на Ботаническата градина на Виенския университет

261 години от създаването на Ботаническата градина на Виенския университет

-- Реклама --

От 17.4 до 19.04, 9.30ч. – 18.00 ч. в Ботаническата градина на Виенския университет ще могат да се съберат всички любители на разнообразния растителен свят

Текст Нора Динчева

Annonaceae
Аnnonaceae

Точно за 15-и път борсата за растения, организирана от Ботаническата градина към Виенския университет, ще отвори китните си врати, за да покаже редки и необикновени растения и семена от цялото земно кълбо. Фирми и организации в областта на градинарството, включително служители на Ботаническата градина, частни доставчици, колекционери и експерти ще представят широк спектър от непознати растителни видове и ще проведат информативни семинари за всички желаещи да се потопят в света на растенията. Заедно ще научим любопитни факти за произхода на първото растение.


Ще разберем още какви „стратегии“ са развили през времето растенията, за да оцелеят при неблагопроиятни условия, как общуват едно с друго, как се размножават и защо животът на планетата Земя е немислим без тяхното съществуване.

Screen Shot 2015-04-17 at 12.00.10

Ботаническа градина

Ботаническата градина на Виенския университет обхваща осем хектара и е в непосредствена близост до градините на двореца Белведере в трети район на Виена. Проследявайки нейната история назад стигаме до 1754 г., когато императрица Мария Тереза основава Hortus Vindobonensis Botanicus с известния ботаник Николаус фон Яквин, който е и един от първите ректори на градината. Синът му Джоузеф фон Яквин го наследява на поста и работи съвместно с редица други ботаници от страната. Сградата на института по ботаника е открита през 1905 год. Pharmaceutical Garden, която е в бароков стил, датира също от 1754 г. и принадлежи към Медицинския факултет на Виенския университет.

orchid
Orchidaceae

За съжаление по време на Втората световна война институтът и оранжериите (около 1500 квадратни метра) към него са напълно унищожени при бомбардировките на града. По-късно са обновени и ремонтирани, но не са отворени за обществеността. Използват се основно за научни цели, но понякога в тях се помещават и специалните изложби и тогава се допускат посетители. След известни промени, Ботаническата градина представлява синтез между градински пейзажи от 19-и век и специфични функционални сгради от съвремеността. Няколко по-малки области в градината са посветени на конкретни теми като полезни растения, алпийска флора, растителни видове в Австрия, растителна генетика и еволюция и т.н.

Днес в градините могат да се видят над 9000 вида растения, включително и дървесни тропически видове, като особен интерес представляват такива семейства като Annonaceae, Rubiaceae, Gesneriaceae, Bromeliaceae и Orchidaceae.

Screen Shot 2015-04-17 at 11.57.37
вход Mechelgasse – Praetoriusgasse

В Ботаническата градина може да се влезе през три входа: Mechelgasse / Praetoriusgasse, Upper Belvedere / Alpinegarden, Jacquingate.

RARITÄTENBÖRSE

Botanischer Garten Wien

Fr, 17.4. – So, 19.4.2015 I I 9.30-18.00 I Eintritt frei

 

Botanischer Garten der Universität Wien

Mechelgasse/ Praetoriusgasse, 1030 Wien

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации