9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУмбра за вибрафон*

Умбра за вибрафон*

-- Реклама --

Събота, 18. Април 2015  от 11.00 ч. в зала „Йозеф Хайдн”, Anton-von-Webern-Pl. 1, 1030 Виена 

Screen Shot 2015-04-15 at 15.20.51
снимка: „Българите в Австрия“

Известната полска перкусионистка и солистка на ударни инструменти Марта Климасара заедно със студенти ще изпълни новата пиеса на българската композиторка Цвета Димитрова – „Умбра вибрафон“, голям петоктавов маримбафон и допълнителни перкусиони

Преди няколко месеца талантливата композиторка и пианистка Цвета Димитрова, която е сред новите имена в съвременната австрисйка музика, е поканена от Виенския университет за музика и съвременно изкуство да напише пиеса за ударни инструменти. Творбата е вече факт и нейната примиера ще се състои на 18 април пред публика.

Добрата проводимост на звука на маримбата в комбинация с вибрафона води до мека лиричност и ефирност на музикалната творба.

На 30 срещу 31 януари първа програма на австрийското радио (ORF1) излъчи седем часов блок посветен на съвременната австрийска музика. В предаването участваха и произведения от Цвета Димитрова, ученичка на проф. Александър Текелиев в НМА „Панчо Владигеров” и проф. Eрих Урбанер във Виена.

За живота, музиката и вдъхновенията на Цвета може да прочетете в бр. 17/2009 на списание “Българите в Австрия”.

 

vibraphone_3*Вибрафон

Вибрафонът ( Vibraphon, образувано от латински – vibro – „трептя“ и от гръцки φωνή — „звук“) е музикален перкусионен инструмент от групата на пластинковите инструменти. Най-голяма популярност има в джаз-музиката.

Вибрафонът е сравнително нов инструмент и е разработен по време на Първата световна война в САЩ. През 1916 година американският лютиер Хърман Уинтърхоф, който се е интересувал от създаването на изкуствен прототип на човешкия глас, създава прототип, който произвежда вибрато и го нарича vox humana sound. Първият радио-запис на вибрафон е направен през 1924 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации