22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМит, Космос, Ерос

Мит, Космос, Ерос

-- Реклама --

Един по-различен поглед към яйцето, което от дълбока древност е символ на живота , любовта и сътворението. Изложбата в Инсбрук представя яйцето и като творчески проект

Текст Нора Динчева

 

Screen Shot 2015-03-30 at 15.31.51Едит и Валдемар Брейткройц имат хоби, и то е събирането на яйца, но не какви да е, а произведения на изкуството. Колекцията им наброява повече от 10 000 екземпляра от цял свят и е плод на тяхната 40 годишна дейност като колекционери. За сегашната си изложба те пътуват в далечни страни като Китай, Индия, Сингапур, Иран, Монголия, Оман. Стигат до непознати райони в Сибир, Узбекистан, Турция и Израел, за да представят на австрийската публика  многообразието и пъстротата на културите  от региона на Азия и Океания.

Сътворението и яйцето

Към съкровищата на човешките легенди принадлежи и онзи чуден мит, че светът е се появява от крехко яйце с перфектна форма. Почти във всяка култура присъства вълшебния разказ, в който космическото яйце се счупва от само себе си и от черупката му се създават Земята и Небето.

Screen Shot 2015-03-30 at 15.57.44Подобни представи за началото на универсума се срещат често във фолклора на Индия, Китай, Япония, Индонезия и много други култури. От най- стари времена яйцето се е асоцирало с възраждащата сила на природата, с произхода на Вселената, с началото и края. Учудващо сходни са съвпаденията във възприемането и тълкуването на яйцето в различните митологии. В древноегипетската култура от Космическото златно яйце се е излюпило Слънцето – бог Ра. От яйце се появяват и много божествени митологични персонажи като Брахма и Митра. Персите също вярвали, че светът е произлязъл от гигантско яйце. В китайската митология яйцето означава цялост. Жълтъкът е небето, а белтъкът – земята. На някои острови е разпространено вярването, че първият човек се е излюпил от птиче яйце. Щраусовото или голямото порцеланово яйце, окачено в храмовете на коптски църкви и джамии изобразява сътворението, живота и възраждането. Траките например са смятали, че наред с птицата, и яйцето е едно от проявленията на Богинята – Майка. Те украсявали с линии и орнаменти фигурките и изображенията на древната богиня. Подобни декорации се използват от незапомнени времена и до днес в някои краища на България при изписването на яйцата.

Легендата за Феникса

Вероятно сте срещали и историите за птицата Феникс, част от мита за яйцето, която след поредния си жизнен цикъл си построява гнездо от най-благоуханна дървесина, канелени клонки и мирта и се самозапалва в него. Птицата и гнездото горят заедно, превръщайки се в пепел. От пепелта след три дни се възражда новата Феникс, млада и силна. Тя събира останалата пепел в яйце от смирна и отлита до Хелиополис, където полага яйцето на олтара на бога на Слънцето. За гърците Феникс е символ на възкресението (прераждането), безсмъртието, живота след смъртта, триумфа над бедствията, на огъня и живота, на новото начало, на божественото и Любовта. Във всички предания Фениксът е символ на Любовта.

Screen Shot 2015-03-30 at 15.54.01

Форма

Едно е сигурно, че идеалната форма и глатката повърхност на това умалено чудо на живота са обект на художествена креативност. В изложбата на семейство Брейткройц са подредени 1200 експоната от 38 страни.Техният изследователски нюх обхожда арабския полуостров, минава през централна Азия, и стига чак до Нова Зеландия. Яйцето разказва за религиозни идеи, обичаи, страхове и мечти, но е и израз на сексуалната енергия, залегнала в нашето съществуване.

Screen Shot 2015-03-30 at 15.51.41

Еротика

В Азия има още една тема, която се свързва със символиката на яйцето. Плодородието и любовта са представени чрез еротиката и култа към сексуалното. Често сътворението е възприемано като божествен сексуален акт, описан в книги, любовни практики и релефи. Пренесени като художествени произведения в Европа, днес тези яйца са обект на подчертано любопитство. Художничката Рене Стигер от Инсбрук провокира с нейните „генетални яйца”…

Screen Shot 2015-03-30 at 15.49.21

 

Какво: Mythos, Kosmos, Eros изложба

 

Кога: 10. 03 – 06. 04. 2015, всеки ден от 10.00 до 17.00 ч. , сряда до 19.00 ч.

 

Къде: Barockkeller der Kaiserlichen Hofburg in Innsbruck

 

Вход: 3 евро, деца и ученици до 19 г. – безплатно

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации