Българка е носител на Европейската награда за социално предприемачество

13. март 2015 | By | Reply More

Проектът за таблет за незрящи хора  на Кристина Цветанова спечели признанието на журито

Кристина Цветанова и Слави Славев

Кристина Цветанова и Слави Славев

Българката Кристина Цветанова е новият носител на престижната Европейска награда за социално предприемачество. Конкурсът се организира за втори път от Fundación ONCE в рамките на Европейската мрежа за корпоративна социална отговорност и с подкрепата на Европейския социален фонд. Той има за цел да отличи социални бизнес проекти, насочени към хора в неравностойно положение, както и такива, разработени от предприемачи със затруднения. За престижната награда са се съревновавали 33 предложения от 13 държави от ЕС. Кристина Цветанова спечели адмирациите на журито с проект за таблет за незрящи хора.

Българката е съосновател на BLITab и заедно със Слави Славев от няколко години работят в Австрия по иновативното устройство, което ще промени света на милиони слепи хора по света. Наградата, в размер на 11 000 евро, ще бъде връчена на специална церемония през септември.

В края на февруари Кристина Цветанова и Слави Славев бяха сред  официално поканените участници в конференцията Zero Project във Виена. Всяка година инициативата събира 500 човека, работещи в областта на социалните политики, подобряващи живота на хора в неравностойно положение. Платформата дава възможност на предприемачи, разработващи най-иновативните и ефективни решения за изграждането на свят без бариери, да споделят опит и идеи.

Verleihung des Zero Project Award / UNO-City

„Продължаваме работата по таблета и търсим нови възможности за финансиране.”, каза пред Меланж Булгарен Кристина Цветанова. Тя сподели още, че организираната от BLITab в началото на годината онлайн кампания за набиране на средства чрез платформата Indigogo е приключила с голям успех. По този повод екипът на компанията е бил поканен от Виенската стопанска камара да сподели опита си пред инвеститори и експерти. Въпреки че в Европа Crowndfunding кампаниите са популярни и средният европеец заделя около 5 евро годишно за подобен род инвестиции, в Австрия този форма за набиране на стартов капитал все още е неодоценена. За 2014 г. австрийците са вложили едва 3,6 млн.евро или около 0,40 евро на глава от населението в подобни проекти. Затова и интересът към успешния проект на българите в алпийската република е толкова голям.

снимки Blitab

________

Както Меланж Булгарен вече писа първият в света таблет за незрящи хора се разработва от  български екип. Ентусиазмът, амбиция и професионализъмът на Кристина Цветанова, Слави Славев и Станислав Славев бързо им донесоха няколко големи награди в Австрия – Social Impact Award Austria 2014, наградата за устойчиво развитие за 2014 на Фонда за иновации и устойчиво развитие на T-Mobile (TUN-Fonds Innovation Prize 2014), отличие за иновативно стартиращо предприятие (Enterpreneurship Avenue Winner 2014, Start-up Live Vienna). Те грабнаха и наградата на публиката на състезанието „Европейски иноватор за 2014”, организирано от Европейската комисия под патронажа на нейния председател Жозе Емануел Барозу.

___________

Още по темата:

Кристина Цветанова и Слави Славев: Нашият таблет ще отвори нов свят за незрящите хора

Българи спечелиха наградата Social Impact Award 2014

 

 

Please follow and like us:

Category: Aвстрия, бизнес, България

Leave a Reply