„КАКВО ЩЕ НИ ДАДЕШ, ИСТОРИЙО…?“

10. март 2015 | By | Reply More

На седми март в българското училище „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Грац, Австрия беше отпразнуван трети март с тържество под надслов „Какво ще ни дадеш, Историйо…?“, в което с много желание и старание се включиха малки и големи ученици.

текст Нети Тодорова

30Откриването започна с химна на Република България, а децата бяха пременени за повода с  фолклорни ризки. Тържеството беше тематично, организирано върху българската история и славните моменти от нея. Всяко дете старателно беше научило своя текст и с желание и радост ни припомни за владетелите ни, за героите и героизма на българския народ. Учениците изпълниха и незабрвимите народни песни „Хубава си, моя горо“, „Жив е той“ и „Вятър ечи“, които се редуваха с историческите моменти в хода на тържеството. С много вълнение, старание и радост децата ни заредиха с родолюбие и гордост, напомняйки ни отново за дългия и труден път на държавата ни.

 

Със звънливите си детски гласчета те ни разказаха отново за знаменитите ни ханове, смели владетели и войводи, за непреклонността и любовта на народа ни, за силата и волята да бъдат съхранени вярата и културата ни. Напомниха ни за завета на хан Кубрат, за думите на Левски, за любовта и отдадеността на българите…така необходими ни днес, далеч от България, за да съумеем да запазим и предадем българското, святото, родното и на нашите деца тук в чужбина!

 

IMG_2565

Please follow and like us:

Category: Aвстрия, Грац, култура, Меланж, празници, традиция

Leave a Reply