17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБаба Марта посети децата от българско училище "Дунав" в Линц

Баба Марта посети децата от българско училище „Дунав“ в Линц

-- Реклама --

За осма поредна година учениците правиха и получиха мартеници

Текст Дарина Тонкова

martenicaТрадиционната за училището работилница за мартеници събра на 28 февруари деца и родители, дошли специално да видят добрата Баба Марта. Те усмихнато се поздравяваха с „Честита Баба Марта!“, „Да сте живи, здрави, румени, червени…!“  Децата запяха песничка за Баба Марта. Започнаха да викат силно името й,  за да се засмее и вместо да фучи, да дойде при нас. И тя дойде. Нагиздена в празнична народна носия, с украсена с цветя кошница в ръка. А в кошницата – прилежно направени пакетчета с бяла и червена прежда. И разказа Баба Марта за себе си. И за Пижо и Пенда тя разказа. А децата се втурнаха да я поздравяват.

Баба Марта щипна всяко едно от тях по бузката, раздаде пакетчетата и пожела на всички да си направят най- хубавите мартенички. После им разказа, че червеният цвят може да прогонва болестите и злото, а бялото носи чистота и дълъг живот. Усети се и аромат на вкусна питка. Баба Марта  отчупи от нея и раздаде на всяко дете.

Baba Marta

Всички в залата се втурнаха в надпревара кой ще направи най-хубавата мартеница. Много детски смях и весело настроение се рееха във въздуха.

rabotilnica

Всички бяха щастливи и доволни. Когато приключиха с правенето на мартеничките, децата се похвалиха на своите учители. И получиха в замяна на усърдието си грамоти за участие в Първомартенската работилница.

gramota

Прекрасна изненада за гостите бяха приготвили най-големите ученици в училището. Те се появиха на сцената и се превъплътиха в Левски и Ботев, Раковски и Бенковски, Райна Княгиня и Балканджи Йово. Публиката ги дари със заслужени аплодисменти.

11050319_10153603054484409_7586670270642991766_o

 

снимки Диди Шиндарова

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации