10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияSHIFT – нова програма за креативни умове

SHIFT – нова програма за креативни умове

-- Реклама --

Община Виена ще дава 1,5 милиона евро годишно за иновативно изкуство

shiftНовата програма “SHIFT“ за насърчаване на артистични проекти с иновативен потенциал, по инициатива на община Виена, стартира в началото на 2015 г. Годишно бюджетът на проекта ще възлиза на 1,5 милона евро. Управлението и администратирането му се поема от Basis.Kultur.Wien. Финансовата подкрепа е насочена към различни творчески групи. Могат да участват както индивидулани творци от всички области на изкуството, така и интердисциплинарни проекти. Културните институции ще бъдат също част от програмата.

Срокът  за подаване на документи и представяне на проекти пред петчленното жури е от януари 2015 до 15. Април 2015 г.

Screen Shot 2015-02-24 at 14.10.31
Андреас Майлат-Покорни (в средата) снимка: www.wien.gv.at

„ Във Виена живеят и творят артисти, които постоянно  изследват, създават и постявят въпроси към социалната сцена, в която се намират, като по този начин успяват да проблематизират обществени нагласи и мнения. За тяхната провокация не винаги има място на обозначените за изкуство места – музеи и галерии. Затова община Виена реши да се включи активно в творческия импулс, който да стимулира кративността и изявите на занимаващите се с изкуство. Това разбира се затвърждава и имиджа на града като културна столица.“, заяви на откриването на програмата  Андреас Майлат-Покорни, съветник по културата

Цели

Акцентът е поставен върху проекти, чиито изпълнение и визия са напълно различни от установените практики. Друго условие за финансова помощ е показването на Виена, като един от най- бързо развиващите се градове в Европа, не само в културно, но и в обществено значение. Представените концепти ще се явяват импулс за нови художествени решения в сферата, която представят и обезателно трябва да са в унисон с местната и социалната среда на града. Реализирането, оценяването и излагането на проектите ще бъде само на територията на Виена.

За повече информация:

www.basiskultur.at/shift.html

shift@basiskultur.at

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации