18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългария15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната си

15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната си

-- Реклама --

Всеки трети в България има близък или приятел в чужбина

24-02-2015 pressconference-tuktam-tns-allВсеки трети българин има роднина или приятел в чужбина, сочат данни на сдружение „Тук-Там“ и социологическа агенция ТНС ББСС, оповестени днес на пресконференция в БТА. Според същото изследване близо 2 милиона българи живеят в чужбина, като над ¾ от тях работят или учат в рамките на ЕС.

Проучването, поръчано от неправителствената организация за българи, завърнали се от чужбина „Тук-Там“ и изпълнено от първата независима маркетингова агенция у нас ТНС ББСС също показва, че едва 15% от населението на България има намерение да напусне страната за по-продължителен период от време. Данните бяха оповестени от Мариела Вачева и Жоро Пенчев, членове на УС на „Тук-Там“, заедно с регионалния директор на агенцията Марчела Абрашева.

Марчела Абрашева
Марчела Абрашева

Според представителната извадка за страната, българите навън все по-често контактуват със семейството и приятели си, прибират се у нас по време на отпуск и инвестират заработените пари в българската икономика. След отварянето на границите през 2007-ма година и влизането на страната ни в ЕС, движението от и към България се е повишило и можем да говорим за позитивна нагласа сред близките и приятелите ни, които са решили да се развиват извън рамките на държавата ни.
Къде живеят българите в чужбина? 

Едва 15% от българите в чужбина живеят в страни извън европейския съюз. Останалите 85% са предпочели предимствата на единното европейско законодателство и гарантираното право на работа. Най-много са българите в Германия и Англия – 19%, следвани от тези в Испания – 13%, САЩ – 9%, Гърция и Италия по 7%, белгия – 4%, Турция – 3%, Холандия – 3%.

Марчела Абрашева: „Фактът, че има повече мобилност на българските граждани е много показателен. Тук не можем да говорим за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние.“

Мариела Вачева: „Всеки трети от нас има приятел навън и ние не оставаме безразлични към този факт. ¾ от приятелите ни в чужбина работят и ние имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот. С това изследване ние поставяме основа на още по-задълбочена работа по нашите проекти като форум „Кариера в България. Защо не?“ и BG Careers Fair UK & Germany– кариерни форуми за българи в чужбина.“.

Друг позитивен фактор е дигитализирането на комуникацията между българите и техните близки в чужбина, като Skype е предпочитан начин пред телефона. Всеки четвърти българин пък се свързва с приятелите си посредством социални мрежи и платформи, което е показателно за разпростанението на смарт услугите в България.

Колко често се прибират българите от чужбина? (в проценти)

Най-голям процент – 54% от сънародниците зад граница се завръщат в България веднъж в годината. Други 16% правят това веднъж на две години или веднъж на шест месеца. Едва 1% са тези, които пътуват към родината веднъж на 2-3 месеца, а 4% – веднъж на 3-5 години.

Жоро Пенчев
Жоро Пенчев

Жоро Пенчев: „Само 15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната и това е много положителна новина за нас, тъй като казва, че хората очакват положителна промяна в България. Изследването сочи, че живеещите в чужбина продължават да общуват активно и все по-лесно с близките и приятелите си тук, което ни дава увереност, че те милеят за родината си и имат полза от усилията на Тук-Там да им предостави възможности да се реализират у нас.“

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации