4.1 C
Виена
петък, 19 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕнергийна ваканция - Energieferien

Енергийна ваканция – Energieferien

-- Реклама --

Спортен клуб, творчески занимания, а може би музей. През ваканцията е винаги забавно!

Текст Нора Динчева

ferienspielМеждусрочната ваканция в Австрия е първата заслужена почивка на учениците след Коледа. Особено за четвъртокласниците, на които им предстои раздяла със старите приятели и нови предизвикателства в учебната система, седмицата след раздаването на бележниците е дългоочаквана радост.

Историята на тази ваканция в Австрия води своите корени назад в 1973* година, когато поради първата петролна криза, се налага всички училища да затворят своите врати, за да пестят енергия за отопление. Оттам произлиза и едноименното име – Energieferien.

Постепенно първоначалната идея да се ограничат енергийните ресурси е изместена от официалната полтика на алпийската държава, да подържа и развива местния туризъм. Така междусрочната ваканция е популярна, като време за зимни спортове и планински туризъм. За да се ограничи претоварването на планинските курорти, времето за отдих на учениците, е разделено в 3 седмици от края на януари до средата на февруари в различните области в страната. Това означава, че първи се радват на своите свободни дни децата от Wien и Niederösterreich, следвани от Burgenland, Kärnten, Salzburg, Tirol und Vorarlberg (7.02 – 15.02.2015), накрая идва ред на Oberösterreich и Steiermark (15.02. – 22.02.2015).

 

chovecheКакво да правя през ваканцията?

Спортен клуб, творчески занимания, а може би музей. Малчуганите от Виена, решили да заместят ските с нещо друго, ще бъдат отново забавлявани от wienXtra( занимание през ваканцията), които успяват да организират едно изпълнено с приключения ежедневие, докато мама и татко са на работа. Ваканционият паспорт( Semestar-Pass), пълен с инициативи засвободното време, повечето от които безплатни или намалени, се раздва във всички виенски училища. Информационният център при музейния комплекс MuseumsQuartier, отворен всеки ден, с изключение на понеделник, очаква своите малки гости.

За повече информация:

wienXtrawww.kinderaktivcard.at

www.ferienspiel.at

www.kinderinfowien.at

*Петролната криза от 1973 започва,когато членове на ОАРЕС( арабските страни членки на ОПЕК плюс Египет, Сирия и Тунис) налагат петролно ембарго. Същата година, Египет и Сирия, с подкрепата на други арабски страни нападат  Израел. Арабските държави застават на страната на Сирия и Египет и обявяват петролно ембарго спрямо САЩ и други държави, които подкрепят Израел в този конфликт. Това е първата петролна криза, по време на която цената на барел се покачва поне четири пъти в рамките на няколко месеца и постепенно засяга и много други държави, които не участват пряко в конфликта. През 1970 година САЩ достига до връхната си точка в производството на петрол. Това се счита за една от причините за пораждащата се петролна криза.
Ембаргото продължава до март 1974 година. Голяма част от засегнатите икономики приемат рестрикции в консумацията на електричество. Поставя се началото на нова страница в международните търговски и енергийни отношения. Арабските страни разбират, че петролът им може да се използва като политическо и икономическо оръжие срещу нациите, зависещи от доставките.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации