7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОтново арести след Бала на академиците във Виена (видео)

Отново арести след Бала на академиците във Виена (видео)

-- Реклама --

Поне шест полицаи са ранени по време на сблъсаците по улиците на австрийската столица

снимка: APA/Pfarrhofer
снимка: APA/Pfarrhofer

Над 5 000 демонстранти, 2 500 полицаи, 54 арестувани, 150 глобени, шест ранени полицаи, от които един е сериозно пострадал. Нанесените щети на околните заведения и магазини все още не са известни. Това е равносметката от вчерашните сблъсъци между протестиращи и полиция в района на Хофбург. Повод за яростните протести отново беше годишният Бал на академиците, на който традиционно се събират представители на консервативните и крайно десните среди. Организатор е крайно дясната австрийска Партия на свободата (FPÖ) и в миналото е привличал такива фигури като Марин льо Пен.

Балът се е е превърнал в традиционно място на сблъсъци с негови леви противници, някои от които снощи носеха плакати „Вън нацистите!“ Полицията не допусна 6 ог планираните 20 шествия поради опасения от насилие от страна на радикалната левица, което събуди споровете може ли в демократична държава да се забраняват шествия в името на някаква кауза.

През 2012г. Хайнц-Кристиaн Щрахе, лидерът на Партията на свободата, предизвика обществото като сравни себе си и участници в Akademikerball с „новите евреи“, защото били освирквани от тълпата. Критиките тогава бяха особено силни и защото балът бе проведен в Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. След анексирането на страната от нацистите през 1938г. почти цялото й еврейско население от около 200 000 души е избито. През същата година събитието е изключено от списъка на ЮНЕСКО за културно наследство на Австрия заради пропагандирането на политически идеи.

видео: thelocal.at

Балът на академиците води началото си от 1952 г. като първоначално негови инициатори са студентски организации от Австрия и Германия, а идеята е да се популяризират постиженията на млади учени. Домакин на събитието от 1987 г. насам е дворецът Хофбург. За националистическите организации мястото има специално значение – там през 1938 г. Хитлер обявява анш­луса на Австрия. От 2009 до 2012 г. в Бала на академиците участват и лидери на крайнодесни партии от Европа, сред които и Марин льо Пен (Франция). Както през миналата, така и през тази година на него не бяха забелязани политици от чужбина.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации