10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия17-годишен българин със сребро на Международния младежки олимпийски фестивал в Австрия и...

17-годишен българин със сребро на Международния младежки олимпийски фестивал в Австрия и Лихтенщайн

-- Реклама --

Алберт Попов завоюва първия медал за България на първенството

Albert PopovБългарският скиор-алпиец Алберт Попов спечели сребърен медал още в първия ден на Европейския младежки олимпийски фестивал, който се провежда в Австрия и Лихтенщайн. 17-годишният Попов се нареди втори в гигантския слалом в Малбун (Лихтенщайн) с време от 1:43:07. Той бе изпреварен с 28 стотни от секундата само от австриецът  Паскал Фриц. Трети е белгиецът Армант Маршан. Алберт, който бе знаменосец на нашата делегация на откриването на Фестивала, бе шести след първия манш, но със страхотно второ спускане успя да грабне среброто.

Още един български скиор намери място в топ 10 – Йоан Тодоров е осми в крайното класиране и на 1.25 сек. от шампиона. Третият наш представител Радослав Дурев се нареди 44-ти. И тримата ще стартират и в слалома в сряда.

Алберт Попов е на 17 години и смятан за един от най-талантливите ни млади алпийци. В кариерата си има един старт за Световната купа – първото състезание за тази зима, гигантския слалом в Зьолден, където се нареди на 57-ото място, като изостана на 6,70 сек. от водача Марсел Хиршер. Четири пъти е участвал за Европейската купа, най-доброто му класиране е 36-ото място на гигантски слалом в Боровец миналия февруари. Алберт е с много победи в детски и юношески състезания.

Алберт Попов по време на спускането
Алберт Попов по време на спускането

Останалите българи на Фестивала днес: в ски-бягането на 10 км кл.ст. най-напред от нашите се нареди Николай Виячев, който е 64-ти, на 4.26 мин от шампиона Петер Стакстон от Норвегия. Любомир Папарков и Мартин Пенчев разделиха 68-ото място, Цветан Иванов е 74-ти от 85 финиширали. При дамите на 7.5 км кл.ст. Петя Стойчева не завърши, златото е за норвежката Марте Йахансен. След кратката програма на фигуристките Теодора Маркова е на 20-а позиция с 33.04 т., лидерка с 52.94 е Анастасия Галустян от Армения.

Утре, вторник, на младежкия фестивал в Австрия и Лихтенщайн ще ни представят следните 16 олимпийци: на гигантски слалом Михаела Кехайова и Даниела Елинова, на спринтовете в биатлона Стоянов, Георгиев, Яврийски и Велчев при момчетата, Тодорова, Величкова, Здравкова и Комитова при момичетата, на сноуборд Симеон Митрев, Стефан Вангелов, Валентин Миладинов и Константин Славов, на ски-скок Ивелин Митев и Мартин Зографски. Стартът на Мартин е насрочен за същия час( след 15.00 българско време), в който е и стартът неговия брат Владимир Зографски на Универсиадата в Осърбле.

 

Европейски младежки олимпийски фестивал: малка олимпиада за бъдеще звезди

Провеждащи се през зимата и лятото на всеки две нечетни години, Европейските олимпийски младежки фестивали са водещи прояви за млади европейски атлети, целящи да натрупат международен опит. Фестивалите показват на участниците всички аспекти на истинските олимпийски игри.

Водещ началото си от 1990 г. и наричан по това време „Европейски младежки олимпийски дни“, Европейският младежки олимпийски фестивал (EYOF) е единствената проява по много спортове в Европа и се провежда по инициатива на Асоциацията на европейските олимпийски комитети (EOC). С този фестивал Европа последва традицията на други континенти като Азия, които вече имаха свои собствени игри.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации