12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБалният сезон във Виена е в разгара си

Балният сезон във Виена е в разгара си

-- Реклама --

500 000 гости и 128 млн. евро оборот през балния сезон 2015 във Виена

Wien ball2Ако за средностатистическия европеец съществуват четири сезона, то за виенчани балният сезон е нещо като пето годишно време. Балът е място, където те прекарват приятно времето си с партньорката или партньора си, срещат се приятели, наслаждават се на музиката, с която са израснали, и естествено там те танцуват до зори. За заетите бизнесмени пък баловете са не просто повод за развлечение, но и възможност за създаване на нови контакти.

wien ball3Всяка година на 11 ноември във Виена се открива балният сезон, а краят му съвпада с началото на Великденските пости в католическата църква, които през 2015 г. започват на 18 февруари. Най-прочутият, разбира се, е Виенският бал в държавната опера (Щатсопера) – тазгодишното 59-о издание е на 12 февруари и отново ще бъде предавано пряко по ORF 2. Пълен списък на баловете във Виена и цяла Австрия може да бъде видян ТУК.

Въпреки краткия бален сезон, тази година австрийската столица отново очаква половин милион гости и 128 млн. евро оборот. Именно толкова са били посетителите на поне един от многобройните балове миналата година. 380 000 от тях са виенчани, 65 000 идват от всички краища на Австрия, а 55 000 са почитателите на виенските бални традиции от чужбина. Организаторите могат да разчитат на верните си фенове, тъй като 45% от гостите посещават всяка година едни и същи балове, 25% от тях предпочитат разнообразието и танцуват всяка година на различни балове, а една трета ходят на бал веднъж на две или три години.

wien ballНо баловете са не само забавление и украшение на културния живот във Виена, те са и сериозен икономически фактор за града. Средно по 255 евро ще изхарчи всеки посетител през този сезон – 60 евро за вход, 70 евро за напитки и храна по време на бала, отделно перо са разходите за такси, вечеря преди бала, костюм и аксесоари и не на последно място за курсове по танци. Модният и козметичният бизнес в града са сред тези, които ще спечелят най-много. Независимо от цените дамите не се отказват от подходящата прическа, професионалния грим и дългата бална рокля. Виенските модни дизайнери са подготвили за всеки вкус, фигура и портмоне подходящия тоалет. Модерни този сезон са корсажите и голите гърбове. Цветни пера и кожени наметки подчертават красотата на роклите, които тази година отново са издържани основно в класическото черно. На мода са и яркочервените и петролени цветове, а обувките на висок ток трябва да са лачени.

ВИЕНСКИ БАЛ В СОФИЯ 2015

Традиционният и юбилеен през тази година петнадесети благотворителен Виенски бал ще се проведе на 21 февруари 2015 година в залите на София хотел Балкан под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Република Австрия Роланд Хаузер и кмета на град София, г-жа Йорданка Фандъкова.

ball SofiaГостите на бала ще имат възможността да се потопят във виенска бална атмосфера с тържествено откриване с полонеза, музикална програма, томбола, среднощен кадрил, виенска кухня и музика. Балът ще отрият дебютантите, подбрани с кастинг от елитни столични гимназии, облечени с рокли на модна къща „Принцес“ и фракове от „Агресия“. Момичетата ще носят бижута на австрийската дизайнерска къща Фрай Вилле. За кулинарните изненади на вечерта отново ще се погрижи майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер.

По традиция във винарната гостите ще дегустират различни вина на „Загрей“ с вурстчета и гулаш и ще слушат традиционната „хойриге“ музика в изпълнение на дуо от Виена. В среднощните часове гостите отново ще бъдат поканени да се научат как се танцува кадрил под вещото ръководство на церемониалмайстор от Виена.

С приходите от продажбата на кувертите на цена от 200 лв. (Кралската зала) и 150 лв. (зала Средец) ще бъдат подкрепени проекти на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ и фондация „Конкордия“. Допълнителни приходи се очакват и от продажбата на билети за благотворителната томбола, в която има много привлекателни награди като разкрасяваща терапия ONE.GEN/01, самолетни билети от Австрийските авиолинии,  хладилник от фирма Либхер, смартфон от Мтел, бижута от австрийската компания Сваровски, ваучери от Виктория спа и хотел Поморие, фишута от Фрай Вилле София и много други подаръци за дамите и господата.

Повече информация: mneykova@wienerclub-bg.org

По материали на КомПрес София

___________

Още по темата:

Оперният бал закрива сезона на баловете във Виена

Всичко е валс!

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации