14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия6000 домакинства в Австрия ще усетят последиците от промяната на швейцарския франк...

6000 домакинства в Австрия ще усетят последиците от промяната на швейцарския франк още тази година

-- Реклама --

След освобождаването на курса на швейцарската валута, общата стойност на кредите във франкове в Австрия е 29 млрд. евро

снимка © Arnd Wiegmann  Reuters
снимка © Arnd Wiegmann Reuters

Швейцарският франк поскъпна с почти 30% спрямо еврото още на 15 януари, след като Централната банка на страната изненадващо премахна фиксирания максимален курс, който през последните три години задържаше курса на ниво от 1.20 франка за евро. Съобщението за това предизвика хаотична реакция на пазара, като в първите минути след него курсът достигна 0.8052 франка за евро, преди да спадне до нива около 1.03 франка. Швейцарската валута поскъпна и с около 25% спрямо щатския долар, като по време на търговията курсът достигна 0.89 франка за долар. Няколко дни по-късно последиците от премахването на фиксирания курс се усещат особено осезаемо.

Около 150 000 са взелите кредит в швейцарски франкове в Австрия. 6 000 са домакинствата, които още в рамките на 2015 г. ще усетят последиците от освобождаването на курса. Те ще трябва да платят средно с 33 000 евро повече отколкото, ако не се бе случила промяната. Кредитите, които бяха особено популярни в последните 10-15 години, са взимани най-често за покупка или строеж на жилище. Най-много такива кредити е раздала Банк Аустрия, следвана от Ерсте груп и Райфайзенбанк. Общата сума на раздадените заеми се оценява от Националната банка, цитирана от австрийския вестник Ди пресе, на 35, 5 млрд. евро. Като се приспаднат сумите дадени на държавни учреждения и неправителствени организации остават 29,5 млрд. евро. От тях 24,9 млрд. евро за частни кредити. Отделно са отпуснати заеми за 13,7 млрд. евро в страните от източна и Южна Европа като само в Унгария сумата е 4,3 млрд. евро.

В последните години не е имало опити за конвентиране на заемите в евро, въпреки че според експертите е било ясно, че запазването на долната граница на франка няма да продължи още дълго. Според представители на финансовия надзор в Австрия през следващите една до пет години ще настъпи падежът на още 15% от кредитите в чужда валута; от пет до десет години на 22%, 10-15 години на 25,8%. Най-много кредити – 29,7% ще имат падеж след 15 до 10 години, а най-малко – 3,5% след повече от 20 години. Данните показват, че повече от половината кредити имат падеж в следващите десет години. Експерти коментират, че загубата от промяната в курса на франка в момента надделява над предимствата, които носеше ниската лихва.

Същевременно стана ясно, че Австрия е страната в ЕС с най-висок процент кредити в швейцарски франкове. Банките в Европа вече регистираха първите загуби, но очакванията са за тежки дългосрочни последици. Освен от директната валутна финансовите институции могат да пострадат и чрез предлагани от тях услуги като заемане на ценни книжа, извършване на търговски сделки и управление на парични средства за хедж фондове. От агенция Moody’s предупреждава, че може да има негативни последици за банките в Австрия и Полша, които имат големи експозиции към кредити в швейцарски франкове.

Kredite-in-Schweizer-Franken_142175969903128

Скъпият франк заплашва и самите швейцарски компании. А Австрия вече се регистрира повишаване на резервациите за ски сезона както от страна на швейцарците, така и на туристи, които са отменили почивките си в Швейцария. В граничния район Воралберг се наблюдава повишване на оборотите на магазините заради повишения брой швейцарски гости. Негативните последици ще са най-силни за швейцарските банки, тъй като силният франк ще намали притока на активи отвън и ще стимулира изнасянето на пари в други държави. В дългосрочен план финансовите институции ще пострадат и от негативния ефект на скъпата валута върху цялата икономика на страната. Според агенция Moody’s в бъдеще може да пострада кредитният рейтинг на швейцарските банки и фирми за управление на активи, тъй като силната валута поставя под натиск тяхната рентабилност.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации