4.6 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияHome Sweet Home: Защо студентите се прибират вкъщи за празниците?

Home Sweet Home: Защо студентите се прибират вкъщи за празниците?

-- Реклама --

Завръщането на студентите в България за коледните празници си има своите емоционални и практични причини, показва импровизирана анкета

Текст Симеона Милачкова

patuvaneКоледа наближава и очаквам с нетърпение да дойде времето, когато ще оставя учебниците (поне временно), ще си събера багажа и ще потегля обратно към България, за да се видя със семейството си и да хапна от вкусните гозби вкъщи. Докато се разхождах сред искрящите къщички на коледните базари и си мечтаех за предстоящите дни край елхата, ми хрумна да проверя какво мислят моите колеги по въпроса. Дали и те нямат търпение да се приберат? Дали ще напълнят куфара си с луканка и вафли на връщане? Или може би въобще не им се прибира обратно в България?

Съставих една кратка анкета и помолих приятелите си да я попълнят. Когато погледнах резултатите, с изненада установих, че е попълнена от точно 224 души!

От колко години учиш извън България?
От колко години учиш извън България?

Зарадвах се да видя, че на толкова много хора им е било интересно да споделят.

И все пак кой точно участва в анкетата? Всички са студенти на възраст между 18 и 35 години, които са избрали да следват в 39 различни града в Европа. Най-активни са били студентите във Виена, следвани от Берлин и Мюнхен, но има и участници от Франция, Великобритания, Украйна, Белгия, Холандия и Русия. Повечето от тях са софиянци, но освен тях са се включили хора, които идват от 30 различни града в България. Един студент изрично е посочил, че е от Люлин.

Защо се прибираш в България?
Защо се прибираш в България?

Основната причина, да се връщат в родината, за всички тях е желанието, да видят отново семейството и приятелите си. Друго, което им липсва много, са планините, морето и храната. Една четвърт искат да разнообразят постоянното си меню от замразена пица и спагети, а 21% имат нужда да попълнят запасите си от лютеница и луканка. В тази връзка – именно лютеницата и домашно приготвеното сладко са нещата, които студентите най-често взимат със себе си, когато си тръгват. Плътно ги следват сиренето и луканката. Не мога да не спомена, че куфарите на близо 10% от студентите са пълни не с вкусотии от България, а с чисти дрехи, които майките им услужливо са изпрали по време на ваканцията.

kufarНо освен от вкусна храна и пералня, ние студентите, имаме нужда да си починем малко от живота в чужбина и отново да усетим атмосферата на дома и родния град. „В България е най-хубаво!” казват 36% от участниците и посочват това като една от причините да искат да се върнат вкъщи. Хората по улиците са други, познати, по-близки, по-топли, а леглото в старата детска стая е най-удобното на света.

А какво казват близките ни, когато се срещнем отново? Освен че сме им липсвали ужасно много, разбира се! Най-често ни питат как се справяме с немския и дали сме свикнали вече с обстановката (дори и две години след като сме започнали следването си). 37% от участниците в анкетата чуват въпроса „Ти там ядеш ли?”, защото са отслабнали от последната ваканция. (може би просто са се подготвяли за трапезата вкъщи, кой знае). Едва 14% от студентите обаче чуват забележки, че са качили килограми. Има обаче още един отговор на този въпрос, който не ме изненада с високия си процент, но все пак се надявах, че резултатите няма да са такива. Цели 41% от студентите чуват думите „А, добре ти е на теб в чужбина. Да не си си помислил да се връщаш тук като завършиш!“

Можем само да се надяваме, че повечето от участниците в анкетата, както и всички студенти в чужбина, няма да се вслушат в този съвет и ще продължат да се прибират в България винаги, когато имат възможност. А кой знае, може би след като завършат, ще изберат да се върнат обратно. Да останат там, където са семейството, планините, морето, вкусната храна и да потърсят начини да направят от родината точно толкова желана дестинация, колкото страните в Западна Европа.

А засега ви оставям и отивам да украся елхичката в стаята си. До ваканцията остава още само половин месец – не пропускайте да се порадвате на коледна Виена и да прекарате много весели и топли празници с най-близките си хора. Където и да са те.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации