17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия9.11.1989 г. - началото на един нов свят

9.11.1989 г. – началото на един нов свят

-- Реклама --

Светът отбелязва 25 години от падането на Берлинската стена

berlin-wall-fallС обширни материали и репортажи от Берлин австрийските и български медии отбелязват годишнината от падането на Берлинската стена. „Ди Пресе“ се спира на критичното изказване на бившия съветски лидер Михаил Горбачов, който предупреждава, че  „светът е на прага на нова студена война“. С богата фотогалерия изданието връща читателите към „най-щастливата нощ в историята на германците“.

В обширен материал „Дер Стандарт“ проследява събитията, довели до окончателно разрушване на стената, разделяща семейства и приятели. Тържествата, свързани с честването на годишнината в Берлин, са в центъра на статия на „Винер Цайтунг„. Вестникът се спира и на акцията на германските активисти, дошли в България за арт пърформънс, с който да почетат загиналите по време на Студената война източногерманци, опитали се да избягат на Запад през българо-турската граница. Събитието бе планирано да се осъществи на телената ограда, която бе издигната това лято с цел да се спре притокът на нелегални емигранти от Турция.

Честванията по повод 25 години от падането на Берлинската стена станаха повод за вглеждане не само в историята, но и в настоящето и бъдещето на Европейския съюз.

В понеделник 10 ноември в БКИ „Дом Витгенщайн“ ще се проведе подиумна дискусия на тема „Аз бях там“. В нея ще участва австрийски посланици в София, които ще споделят впечатленията си от годините на преход в България (1989-2014 г.) Модератор на панела ще бъде журналистът Бойко Василев.

В разговора ще бъдат обсъдени теми, свързани с отворените граници и отворени общестсва, новата икономическа система, новите приятелства и съюзи, европейските ценности и новата политическа култура.

Подиумна дискусия „Аз бях там“

Къде: БКИ:“Дом Витгенщайн“

галерия Партер, зала 1

Паркгасе 18

Кога: 10.11.2014 г. от 19 часа

Вход свободен

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации