8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСъс скока си с балон в пещера българинът Иван Трифонов кандидатства за...

Със скока си с балон в пещера българинът Иван Трифонов кандидатства за пети личен рекорд в книгата на Гинес

-- Реклама --

„От центъра на Земята, нещата се виждат по друг начин“, споделя 69-годишният авантюрист

Текст Веселка Маринова,

кореспондент на в.“Преса“ в Австрия

balonПрез септември българинът Иван Трифонов, от години живеещ във Виена, стана първият човек в света, който влезе с балон в хърватската пещера Мамет, дълбока 206 м. и излезе от нея пак с необикновения си транспорт. Така 69-годишният смелчага осъществи детската си мечта, провокирана от писателя Жул Верн – да намери „центъра на Земята“.

Миналата година с идеята му да „полети от ръба на Космоса“, световните овации обра  австриецът Феликс Баумгартнер. Но Трифонов, който е инженер, говори шест езика, бил е в групата на австрийските кандидат-космонавти в Звездното градче край Москва доказа, че за мечтите няма граници.

Иван Трифонов по време на подготовка за космонавт
Иван Трифонов по време на подготовка за космонавт

Широката 60 м. пещера, закътана сред храсталаци на 760 м. височина в парка Велебит, Иван видял преди година. Конкурентът му Баумгартнер вече бил влизал с балон в нея, но го изтеглили горе с въже. Година трябвала на Трифонов, за да свикне психически с идеята, че ако ще прави световен рекорд, освен надолу,  с балон ще трябва да пътува и нагоре.

„Балонът, с малки изменения е същият, с който пръв в света преминах над Северния и Южния полюс“ – казва той. Необикновената разходка струва 2000 евро – помогнали му спонсори. Парите отишли за транспортиране на балона и оборудването, които тежат 450 кг. – до пещерата на ръка ги изнесли местни ентусиасти. Балонът и пилотът му пък били „опаковани“ с 10 камери. „ За пръв път, откакто пътувам с балон,  имам такава документация“ – хвали се Трифонов. А той доста е попътувал по този начин. Пресякъл е Сахара, Андите, летял е над водопада Игласу…Казва, че такова пътешествие в пещера с балон, вързан само с три въжета, не се препоръчва за любители – страшничко е. И споделя, че „от центъра на Земята“, нещата се виждат по друг начин: „Като спрях долу имах чувството, че се намирам в храм –  по-голям от римската катедрала „Св.Петър“. Но пък беше сиво, страшно. Помислих си – какво не бих дал да съм горе на Земята, даже и да съм последния роб….“

cave

Пътят назад бил даже по-страшен от спускането. 5 пъти се удрял в стените на пещерата, има малки наранявания, балонът също се раздрал на някои места, но не избухнал.

Преди време Иван Трифонов беше казал, че с балоните вече не могат да се търсят рекорди, ще отдели повече внимание на внуците си. Сега, като говорихме, се „изметна“ – внуците малко ще почакат. А с последния си скок в пещерата е кандидат за пети личен рекорд в книгата на Гинес.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации