10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияHalloween: Süsses oder Saures?

Halloween: Süsses oder Saures?

-- Реклама --

Вампири, вещици и тикви населяват нощта на Вси светии. За едни празникът е повод за парти, за други – добър бизнес
HalloweenМакар че в последните години празникът Хелуин набира популярност и в алпийската република, австрийците не са единодушни относно неговото честване в страната. Телефонно допитване до 500 човека на Linzer Meinungsforschungsinstitut Spectra показва, че 38% от анкетираните не одобряват привнесения от САЩ обичай, 21% са позитивно настроени, а 37% нямат отношение към празника. Проучването регистрира още, че сред противниците на маскирането са предимно хора над 50 години, докато по-младите (15-29-годишни) харесват тиквените шествия. Разлика има и в настроенията в големите и по-малките населени места.

Сладък бизнес

Празникът е повод за радост за търговците на тикви, свещи и костюми на вещици, духове и вампири. Очаква се общият приход за бранша да бъде около 11 млн. евро. Само за традиционните лакомства ще бъдат похарчени около 5 млн. евро. По данни на Търговската камара на Виена всеки човек ще даде около 24 евро за предмети или сладкиши, свързани с Хелуин.

Halloween-Pumpkins-In-Sky-Widescreen-Wallpaper

През миналата година 42% от домакинствата са били посетени от поне една група маскирани малчугани като повечето са били подготвени с подходящи сладкиши и бонбони. 1/3 от виенчани празнуват у дома, 1/3 отиват на парти в заведение, а още 1/3 посещават частни празненства.

Горчив вандализъм

Едно от обясненията за неприемането на костюмираните деца, събиращи сладки неща по къщите, е страхът от нападение или вандализъм. 13% от запитаните споделят, че поне веднъж са пострадали от счупени прозорци, изрисувани стени, изпотъпкани градини, шум.

Десетки малки вещици, дяволчета и духове ще изпълнят тъмните улици тази вечер в търсене на Süßes oder Saures“. За децата празникът е истинска радост и повод да събиране на лакомства. При все това от полицията призовават за повишено внимание и спазване на реда.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации