7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия и България подкрепят изграждането на Южен поток

Австрия и България подкрепят изграждането на Южен поток

-- Реклама --

Запазването на българистиката като самостоятелна специалност в Института по славистика на Виенския университет е била сред темите на срещата на двамата президенти

Plevneliev&FisherБългарският президент Росен Плевнелиев и австрийският му колега Хайнц Фишер, заявиха, че двете страни имат обща позиция по отношение на диверсификацията на енергийните източници в Европа. Това съобщиха от пресцентъра на президентската институция след срещата на двамата държавни глави на „Дондуков“2. Както Меланж Булгарен вече съобщи, на 30 и 31 октомври д-р Хайнц Фишер и съпругата му Маргит са на официално посещение в България.

Тази поредна среща на най-високо равнище е доказателство за отличните отношения между България и Австрия и за активния диалог по въпроси от дневния ред на ЕС, региона и света, посочи президентът Плевнелиев. Посещението на Хайнц Фишер съвпада и със 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Австрия, която двете страни отбелязват с поредица от събития.

И двете държави подкрепят изграждането на газопровода „Южен поток“, което трябва да бъде осъществено в съответствие с европейското законодателство и изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, беше подчертано и от Росен Плевнелиев и от Хайнц Фишер. Българският държавен глава изрази надеждата си за коректен диалог на държавите-членки и новата Европейска комисия, която да даде разрешението си за продължаване на работата по проекта. В отговор на журналистически въпрос президентът призова за по-активно участие в преговорите с Европейската комисия и на представителите на руската страна за намирането на решение на спорните въпроси.

„Изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави е от стратегическо значение за България и ще свърже страната ни с алтернативни доставчици на природен газ“, отбеляза още президентът. Росен Плевнелиев беше категоричен, че България ще продължи да проучва акваторията на Черно море за осигуряването на допълнителни доставки на природен газ. Като основен приоритет на страната ни в енергетиката президентът отново посочи енергийната ефективност, която ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и за намаляване на разходите на гражданите. „Австрия е световен лидер в тази сфера и нейният опит е от съществено значение за България“, отбеляза държавният глава.

снимка: bundespraesident.at
снимка: bundespraesident.at



Страната ни ще използва австрийския опит и в подобряването на електронните услуги и въвеждането на електронно правителство, заяви още Росен Плевнелиев и отбеляза, че между двете страни вече има подписано споразумение за партньорство. Предстои страната ни да отдели 150 милиона евро в рамките на Оперативна програма „Административен капацитет“.

Двамата президенти бяха единодушни, че икономическото сътрудничество между България и Австрия може да бъде надградено. През последните години двустранният стокообмен надхвърля 1 млрд. евро годишно, а австрийските инвестиции за периода 1996-2013 г. достигат 6 млрд. евро. „Страната ни успешно се утвърждава като регионален център в информационните и комуникационните технологии, в производството на компоненти за автомобилната индустрия и като център за аутсорсинг услуги“, посочи Росен Плевнелиев и покани повече компании от Австрия да инвестират в тези перспективни сектори на българската икономика.  Изграждането и модернизирането на българската транспортна инфраструктура, също създава благоприятни възможности за партньорство, заяви държавният глава. Отбелязана беше и тенденцията на нарастване на броя на австрийските туристи в България, както и на българите, посещаващи Австрия.

Запазването на българистиката като самостоятелна специалност в Института по славистика на Виенския университет, е била сред темите на срещата на двамата президенти. „Готови сме да подпомогнем специалността чрез стипендии и програми на наши университети“, подчерта пред представителите на медиите Росен Плевнелиев. Страната ни ще продължи да работи за внедряването на системата на дуално професионално обучение като мярка за намаляване на младежката безработица и стимулиране на предприемачеството и ще използва опита на Австрия в тази сфера, посочи президентът. Предстои двете държави да подпишат и нова междуправителствена Спогодба за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта.

В рамките на Дунавската стратегия България и Австрия ще работят за утвърждаването на „Дунав” като търговска марка и на Дунавския регион като обща туристическа дестинация, стана ясно още от думите на двамата президенти.

Хайнц Фишер изрази подкрепата на Австрия за кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г.

Необходимостта от обща политика на Европейския съюз по отношение на бежанците и изработването на подход за справедливо разпределение на тежестта между държавите членки на Съюза, също е бил обсъден по време на срещата. Президентът Фишер беше категоричен, че ЕС не може да остави отделните държави да се справят сами с този труден въпрос.

Държавните глави на България и Австрия споделят обща позиция на  подкрепа за процеса на разширяване на ЕС. „Страните-кандидатки са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес от изграждането на регион на свързаност, просперитет, стабилност и сигурност, в който са гарантирани ценностите и принципите на ЕС“, заяви Росен Плевнелиев и подчерта, че страната ни отдава особено важно значение на поддържането и развитието на добросъседски отношения, което е необходима предпоставка за осъществяване на тясното сътрудничество между бъдещи партньори в ЕС.

В изказването си на пресконференцията президентът Плевнелиев приветства резултатите от парламентарните избори в Украйна, които демонстрират проевропейския избор на украинския народ.  

Утре в зала „Средец“ на столичния „София хотел Балкан“ държавните глави ще открият българо-австрийски бизнес форум. Австрийският президент е придружаван от вицеканцлера и министър на икономиката Рейнолд Митерленер и от министъра на транспорта и инфраструктурата Алоис Стьогер. В делегацията са включени над 50 представители на австрийски компании, както и представители от сферата на науката и културата.


 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации