18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийският президент Хайнц Фишер пристига на официално посещение в България

Австрийският президент Хайнц Фишер пристига на официално посещение в България

-- Реклама --

По време на визитата си държавният глава ще бъде гост на австрийско-българския икономически форум в София 

2010_04_07_Burgenland__Ingo_Pertramer_1243866_prv_Slidergroesse__На 30-и и 31-и октомври федералният президент Хайнц Фишер и съпругата му Маргит му ще посетят България. Въпреки добрите отношения между двете държави от много години австрийски държавен глава не е посещавал страната ни, затова и настоящата визита се възприема като израз на взаимното уважение и разбирателство между България и Австрия.

Програмата на д-р Хайнц Фишер включва поднасяне на цветя пред паметника на Незнайния воин, среща на четири очи с българския президент Росен Плевнелиев и редица работни разговори. Вечерта на 30-и октомври президентската двойка ще посети концерт на Софийската филхармония и ще чуе изпълнения на известната българска пианистка Мария Принц. Тя е дъщеря на композитора и диригент Константин Илиев и е добре позната на австрийската публика с многобройните си изяви с Виенската филхармония.

Последно двамата президенти се срещнаха и разговаряха през март тази година във Виена по време на визитата на Росен Плевнелиев в австрийската столица.

plewneliew+Fischer

На следващия ден Хайнц Фишер ще посети австрийско-българския икономически форум, чийто основен акцент ще бъде поставен върху възможностите за съвместни инфраструктурни проекти главно в сферата на транспорта и околната среда. На него ще бъдат обсъдени и възможности за по-добро усвояване на средства от европейските фондове. Във форума ще вземат участие общо 40 австрийски фирми, работещи предимно в сферата на техника за транспорт и околна среда. Ще има представители на банковия и енергийния сектор, както и на сферата на услугите.

Натоварената програма на посещението предвижда и разглеждане на Националния исторически музей, Боянската църква и катедралата „Св.Александър Невски“.

Австрия е вторият по обем вложения чуждестранен инвеститор в България след Холандия. Около 400 са австрийските фирми с търговски офиси в България, а близо 30 компании имат и собствени производствени мощности. Макар и през последните години обемът на нови инвестиции да намалява, повечето австрийски фирми продължават да работят стабилно на българския пазар.

През 2013 г. България е изнесла в Австрия стоки на стойност 400 млн.евро, докато вносът от Австрия възлиза на 630 млн. евро.

____________

Още по темата:

 Посещение на президента Росен Плевнелиев в Австрия

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации