9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалокултураблаготворителностЕвропейската комисия отпуска на България 10.5 милиона евро за наводненията

Европейската комисия отпуска на България 10.5 милиона евро за наводненията

-- Реклама --

Общата стойност на пакета помощи за България, Хърватия и Сърбия възлиза на 80 милиона евро

navodnenia+pojarnikarПреди няколко дни европейският фонд за солидарност реши единодушно, да се помогне на страните пострадали най-много от летните наводнения. С отпуснатите средства три държави ще могат да възстановят сериозните икономически щети в двата сектора-туризъм и пътна инфраструктура.

Австрийският еврокомисар за регионална политика Йоханес Хаан обяви на 10.10 официално, че България ще получи 10.5 милиона евро за покриване на част от неотложните разходи, свързани с бедственото положение в началото на лятото, съобщи Европейската комисия.

navodnenie v asparuhovo
наводнението в квартал Аспарухово, Варна снимка: impactpressgroup.bg

Парите ще бъдат използвани и за покриване на разходите за спасителните операции, както и за разчистване в засегнатите области.

Пакетът помощи на стойност 80 милиона евро се отпуска на България, Сърбия и Хърватия. Източната ни съседка получава 60.2 милиона евро, а Хърватия – 8.96 милиона лева.

“Тези средства са конкретни и целят да помогнат за справянето с непосредствените и преки последици от природните бедствия. Сега одобрихме тези средства в Комисията. Променихме и правилата на фонда за солидарност на ЕС, които влязоха в сила на 28 юни 2014 г. Помощта ще бъде изпращана по-бързо, защото опростихме съществуващата система“, споделя Йоханес Хаан

Следва процедура по одобряване на помощта от Европейския парламент и от съвета.

navodnenie v sarbia
Сърбия

Според изследване на Международния институт за приложен системен анализ (IIASA), Института по изучаване на околната среда в Амстердам и други европейски научни центрове, загубите от наводнения в Европа към 2050 г. ще скочат два пъти. Това означава, че те ще стават повече и по-разрушителни.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации