10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийските медии за предсрочните парламентарни избори в България

Австрийските медии за предсрочните парламентарни избори в България

-- Реклама --

Десните консерватори печелят изборите в България, коментира пресата в Австрия

снимка Ройтерс/Стоян Ненов
снимка Ройтерс/Стоян Ненов

Почти всички големи издания в алпийската република отбелязват изборния ден в България. Резултатите от вота, според изнесените до момента резултати, показват категорична победа на десните консервативни партии, коментират местните медии.

„Българският екс-премиер Бойко Борисов пред политическо завръщане“ е заглавието на в.“Винер Цайтунг„.

В материала се цитират резултатите към момента – 33% за ГЕРБ, 16% за социалистите, които са управлявали до края на юли, и 14% за ДПС – партията събрала гласовете на турското млацинство и ромското население. Според анализа на вестника ГЕРБ ще разполага с 88-89 места в бъдещия парламент, което е далеч от абсолютното мнозинство. Това означава трудно съставяне на ново правителство, въпреки готовността на Бойко Борисов да управлява. Изданието припомня и протестите в края на управлението на ГЕРБ, които доведоха до предсрочното прекратяване на мандата му и нови избори.

Винер Цайтунг отбелязва и ниската избирателна активност в най-бедната страна на Европейския съюз, изживяваща най-тежката си политическа криза от приемането си в ЕС през 2007 г. насам. „Бюджетният дефицит се увеличава, икономиката е слаба, а страната е силно зависима от Русия по отношение на газа“, коментира още вестникът и допълва, че новото правителство ще трябва бързо да вземе решение за строителството на газопровода Южен поток.

Сходен е коментарът и на в.“Ди Пресе„, който излиза със заглавие „Консерваторите печелят парламентарните избори“. В материала се подчертава възможността след излизането на окончателните резултати и преброяването на гласовете от чужбина ДПС да се окаже втора политическа сила в страната.

Дер Щандарт„, който традиционно следи отблизо българския политически живот, този път е пестелив в коментара си и се позовава на информация от АРА по отношение на резултатите: ГЕРБ – 32,5%, социалистическата партия – 15,29%, ДПС – 15,18% и Реформаторстки блок – 8,5%.

______________

Още по темата:

Висока избирателна активност в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации