7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКъде и как да гласуваме в Австрия на 5 октомври

Къде и как да гласуваме в Австрия на 5 октомври

-- Реклама --

Българите в Австрия разполагат със седем избирателни секции в пет града 

izboriИзборите за нов парламент на България са в неделя, 5 октомври.

Благодарение на безпрецедентната организация на българите в чужбина, за тези избори зад граница ще бъдат открити 428 избирателни секции в 59 държави. На практика техният брой е почти двойно по-голям спрямо предишния парламентарен вот. Очаква се 200 000 и 350 000 българи да упражнят правото си на глас.

Ето и най-важните моменти, които трябва да знаем за гласуването в чужбина.

Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Подаването на предварително заявление не е задължително, така че всеки български гражданин, който има избирателни права, може да отиде и да гласува.

25 партии и коалиции са регистрирани за участие в парламентарните избори. Може да научите всичко за техните платформи ТУК.

Българите в чужбина нямат възможност за преференциално гласуване. Техните гласове участват единствено в определянето на общия брой мандати на партиите в парламента.

Ето и адресите на избирателните секции в Австрия:

Избори Австрия

В избирателната секция:

В изборния ден избирателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация, Приложение № 23-НС от изборните книжа. В случаите, когато срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

1. Член на СИК откъсва бюлетина от кочана пред избирателя, показва я на избирателя, за да се увери, че е празна, и поставя печат на едно от местата на гърба на бюлетината.

2. Членът на СИК сгъва бюлетината пред избирателя по следния начин:

2.1. първо сгъва бюлетината по широчина, така че горният край да опира в сивата черта под последната листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, които остават видими, а местата за полагане на печатите от СИК останат от външната видима страна;

2.2. после сгъва бюлетината още веднъж по широчина, като номерът на бюлетината в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

3. Комисията указва на избирателя, след като отбележи вота си върху бюлетината, да я сгъне двукратно по този начин.

4. Преди да излезе от кабината за гласуване, избирателят сгъва бюлетината по указания в т. 2 начин, така че да се вижда номерът на бюлетината в долния десен ъгъл, а положеният печат да остане видим от външната страна.

5. Преди полагане на втори печат член на секционната избирателна комисия сверява номера на бюлетината с номера в кочана. Ако номерът в бюлетината съотвества на номер в кочана, членът на секционната избирателна комисия подпечатва повторно бюлетината, откъсва отрязъка с номера в долния десен ъгъл за пускане в непрозрачната кутия за отрязъците с номерата, след което подава бюлетината на избирателя да я пусне в избирателната кутия.

6. Указаният начин на сгъване е препоръчителен с цел запазване тайната на вота.

Защо да гласувам?

Може би отговорите на въпроса „Защо няма да гласувам?“ са повече и се аргументират най-вече с нов въпрос „ЗА КОГО“ да гласувам.

Гласуването е единственият начин да се изрази позиция и да се повлияе на управлението и развитието на държавата. Ако имаме отношение към случващото се в България, и наистина искаме да променим нещо – струва си усилието да отидем до урните в неделя. Най-вече, за да покажем, че българите в чужбина са и ще бъдат фактор за развитието на страната ни. Или дори като знак на протест срещу трагедията в Горни Лом, където мизерията и безхаберието уби 15 души.

И не на последно място – заради труда на стотиците доброволци по цял свят, които направиха възможно отварянето на толкова много избирателни секции.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации