Къде и как да гласуваме в Австрия на 5 октомври

3. октомври 2014 | By | Reply More

Българите в Австрия разполагат със седем избирателни секции в пет града 

izboriИзборите за нов парламент на България са в неделя, 5 октомври.

Благодарение на безпрецедентната организация на българите в чужбина, за тези избори зад граница ще бъдат открити 428 избирателни секции в 59 държави. На практика техният брой е почти двойно по-голям спрямо предишния парламентарен вот. Очаква се 200 000 и 350 000 българи да упражнят правото си на глас.

Ето и най-важните моменти, които трябва да знаем за гласуването в чужбина.

Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Подаването на предварително заявление не е задължително, така че всеки български гражданин, който има избирателни права, може да отиде и да гласува.

25 партии и коалиции са регистрирани за участие в парламентарните избори. Може да научите всичко за техните платформи ТУК.

Българите в чужбина нямат възможност за преференциално гласуване. Техните гласове участват единствено в определянето на общия брой мандати на партиите в парламента.

Ето и адресите на избирателните секции в Австрия:

Избори Австрия

В избирателната секция:

В изборния ден избирателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация, Приложение № 23-НС от изборните книжа. В случаите, когато срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

1. Член на СИК откъсва бюлетина от кочана пред избирателя, показва я на избирателя, за да се увери, че е празна, и поставя печат на едно от местата на гърба на бюлетината.

2. Членът на СИК сгъва бюлетината пред избирателя по следния начин:

2.1. първо сгъва бюлетината по широчина, така че горният край да опира в сивата черта под последната листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, които остават видими, а местата за полагане на печатите от СИК останат от външната видима страна;

2.2. после сгъва бюлетината още веднъж по широчина, като номерът на бюлетината в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

3. Комисията указва на избирателя, след като отбележи вота си върху бюлетината, да я сгъне двукратно по този начин.

4. Преди да излезе от кабината за гласуване, избирателят сгъва бюлетината по указания в т. 2 начин, така че да се вижда номерът на бюлетината в долния десен ъгъл, а положеният печат да остане видим от външната страна.

5. Преди полагане на втори печат член на секционната избирателна комисия сверява номера на бюлетината с номера в кочана. Ако номерът в бюлетината съотвества на номер в кочана, членът на секционната избирателна комисия подпечатва повторно бюлетината, откъсва отрязъка с номера в долния десен ъгъл за пускане в непрозрачната кутия за отрязъците с номерата, след което подава бюлетината на избирателя да я пусне в избирателната кутия.

6. Указаният начин на сгъване е препоръчителен с цел запазване тайната на вота.

Защо да гласувам?

Може би отговорите на въпроса „Защо няма да гласувам?“ са повече и се аргументират най-вече с нов въпрос „ЗА КОГО“ да гласувам.

Гласуването е единственият начин да се изрази позиция и да се повлияе на управлението и развитието на държавата. Ако имаме отношение към случващото се в България, и наистина искаме да променим нещо – струва си усилието да отидем до урните в неделя. Най-вече, за да покажем, че българите в чужбина са и ще бъдат фактор за развитието на страната ни. Или дори като знак на протест срещу трагедията в Горни Лом, където мизерията и безхаберието уби 15 души.

И не на последно място – заради труда на стотиците доброволци по цял свят, които направиха възможно отварянето на толкова много избирателни секции.

 

 

 

Please follow and like us:

Category: Aвстрия, България, Виена, закони, избори, политика

Leave a Reply