На колела: Как да подготвим велосипеда за зимата

30. септември 2014 | By | 1 Reply More

Доброто съхрананяване на колелото през студените месеци спестява много главоболия напролет

Вижте и кой е последният  късметлия от томболата на Sportalle, официален дистрибутор за Австрия на български колела с марка Drag, Ferini, Shockblaze и Sprint

Ако октомври се случи топъл и сух, любителите на велосипеди ще имат възможност да се насладят на красивия есенен пейзаж край Дунава, Нойзидлерзее и други подходящи за велоразходки места. Разбира се, това ще бъде шанс и за феновете на по-екстремните преживявания да покарат ендуро и даунхил на Земеринг и Леоганг. Да не говорим, че и в града ще можем още дълго да се предвижваме удобно и евтино на две колела.

Все пак скоро зимата ще накара поне част от велосипедистите да оставят возилата за известно време на топло и сухо място.

Зазимяване

За да сте сигурни, че напролет ще ги намерите в добро състояние, погрижите се добре за тях.

Преди да зазимите колелото си, трябва да го почистите и смажете, за да го предпазите от корозия. Обърнете внимание на веригата – тя трябва да бъде прехвърлена на най-малкото зъбно колело отпред и отзад, тъй като там напрежението на жилото е най-малко. Ако имате V-brake, добре е да откачите спирачките.

Начинът, по който съхранявате велосипедът – стъпил на пода или окачен на стена – има значение за налягането в гумите. В първия случай трябва да ги надуете до тяхното нормално налягане и през определен период от време да донапопвате, за да избегнете деформации на формата. Във втория случай, може да намалите налягането  в гумите.

Shockblaze Enemy T9 Pro 29“

Не забравяйте да извадите батериите от фара, задните светлини и други аксесоари, тъй като има опасност да протекат и да увредят колелото.

Най-добре е през зимата да съхранявате велосипеда в сухо помещение, в което няма резки промени в температурата. Не е препоръчително да го оставяте в близост до радиатор, парно или друг топлинен уред, както и на места, където няма да бъде добре защитен от дъжд и сняг. Много е важно влажността на въздуха в помещението да не е висока, защото дори и добре смазаният велосипед може да ръждяса.

Съветите на Sportalle

Често, помещенията за съхранение на велосипеди са тесни и се налага мястото да се пести. Ето и няколко полезни съвета: ако се налага да скъсите колелото, свалете временно предната гума; премахването на педалите, ще Ви даде допълнително пространство на широчина. Лесно и удобно можете да закачите хоризонтално или вертикално вашия двуколесен приятел на стойка, монтирана на стена.

 

И победителят е…

Последният късметлията от томболата на Sportalle „Харесай и спечели“ за месец септември е Атанас Г.Атанасов.

Той печели бутилка за вода и ваучер за 20% отстъпка при покупка от онлайн магазина на Sportalle.

Благодарим на всички, които се включиха в играта „Харесай и спечели” и спомогнаха за увеличаване на популярността на българските велосипеди в Австрия!

________________

Още по темата:

Велосипеди от Sportalle вече и онлайн

На колела: С велосипед в града

На колела: Да летиш в планината

На колела: Вахау

Бизнес на колела

 

Category: Aвстрия, бизнес, България, икономика, инвестиции, спорт

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. От доста години не съм карала колело.Помня, че беше доста приятно и спокойно карайки по уличките на селото ми. Днес ако трябва да се придвижвам с колело до работата си ще бъде доста бавно и опасно за мен.Шофъорите не се съобразяват с колоездачите,а и те не слагат дрехи, които да бъдат светлоотразителни. Тук научих доста неща, за това как да подготвим колелтоо си през зимата, ще ми бъде от полза понеже смятам да подаря едно колело на приятел.

Leave a Reply