7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКултурна програма за седмицата (29.09-05.10)

Културна програма за седмицата (29.09-05.10)

-- Реклама --

Много събития с българско участие изпълват културния афиш на седмицата
picture za gore vliavoТази седмица (29.09-05.10) е истинско предизвикателство за почитателите на визуалните изкуства. В рамките на само седем дни ще се случат три фестивала посветени на продуктовия дизайн и съвременните пространства за създаване на изкуство. Обхождането им е трудно изпитание, особено ако имате амбицията да сте навсякъде – нощна разходка из музеите, много кафе, песни за душата и един филм за мечтите, които никога не умират.

Нашето желание е да Ви дадем възможност да изберете това, което най-много Ви интересува. Следете какво се случва!

Screen Shot 2014-06-27 at 22.16.45събитиеTrio Klok Special Night – Album Release Klok on Wood

кога: 29.09.2014, 19:30 ч.

kъде: Theatar am Spittelberg,  1070 Wien

цена: 18 euro

Трио Клок е една от онези нови джаз групи, които със своето балканско звучене успяват да поставят Виена в центъра на съвременния музикален живот“, Harald Justin, Concerto

Срещата на трио Клок с виенската певица Мануела Дием ражда едно от най-добрите представления на Theater am Spittelberg,  критиката е повече от положителна, а публиката остава поразена от на пръв поглед невъзможния микс между балканска мелодичност, специфична еврейска музика, джаз и стари виенски песни. Текстовете са на  диалект,  което придава допълнителено очарование.

Трио Клок са: Jörg Reissner-китара, Roman Britschgiконтрабас,

Lubomir Gospodinov-вокал, кларинет, саксофон

 

vienna design week vello bikeсъбитие: ViennaDesignWeek& VelloBike

кога: 26.09-05.10.2014

kъде: местата са разпръснати из цяла Виена

Виенската седмица на дизайна на практика е цели 10 дена, в които столицата на Австрия се превръща в сцена за представяне на смели идеи. Събитието набира популярност и за последната година е отчетена посетителска вълна от 30.900 човека. Лили Холейн ще ръководи за първи път сама събитието,  след като в началото на 2014 Tulga Beyerle пое поста директор на музея за декоративно изкуство в Дрезден, а  Thomas Geislerо през 2010 се премести в MAK. Фестивалът има за цел да разкрие колко важно място заема „продуктовия дизайн” в нашата материална култура, ежедневие и начин на мислене. Естетиката, с която боравим,  както и взимането на решения са плод на „дизайнерското общество”, в което се намираме.

VelloBike

Важно място в събитието заема и българското участие на Валентин Водев с неговото урбан колело.

Моделите велосипеди Vello  са ръчна изработка. Те са сгъваеми и са предназначени предимно за урбан условия. Vello притежава не само най-добрите черти на състезателно и градско колело, което изменя формата си, но е и снабдено с нови функции, отговарящи на всички нужди на градския живот. Специално проектираният сгъваем механизъм е съчетан с магнитни амортесьори, които позволяват само с едно просто завъртане задното колело да мине напред.  По този начин vello bike става веднага пригоден за носене и транспортиране, например в тесен асансьор или в метро.  Предните и задните светлини са интегрирани в рамката и са екипирани допълнително със сгъваеми калници, за да  може колелото на Валентин Водев да е защитен при всякакви климатични изненади.

Vello bike може да видите и пробвате тук:

Radlager

Operngasse 28, 1040 Wien
понеделник 29.09. 8-22 ч.
вторник 30.09. 8-22 ч.
сряда 1.10. 8-22 ч.
четвъртък 2.10. 8-0 ч.
петък 3.10. 8-0 ч.
събота 4.10. не работи
неделя 5.10. 10-20 ч.

Plamen Dejanoff ist ein 'wilder Hund'събитие: PARALLEL VIENNA 2014-ALLTES ZOLLAMT

кога: 01.10-05.10.2014

kъде: Schnirchgasse 9, 1030 Wien

След успешният си старт в „Altes Telegrafenamt“ през 2013 г., Parallel Виена  се представя за втори път и то с разширена програма.  Мястото не е случайно избрано – стара административна сграда в трети район, в която някога е кипял живот, а днес събира всички художествени „паралели”, които може би един ден ще се срещнат един с друг. Parallel Vienna 2014 се самоопределя като Кунстхале, художествена галерия и обществено студио.

Parallel  заема  нишата между нововъзникващите и утвърдените вече художествени практики и събира под един покрив различни арт инициативи – художествени сдружения, избрани галерии, стаи (пространства), курирани по конкретни проектни инициативи, както и индивидуални артисти.  Сред участниците се забелязват  Jörg Reissner, който вчера забива с групата Trio Klok в Theatar am Spittelberg и българксият скулптор Пламен Деянов, известен със своя проект „Бронзова къща“.

kafeсъбитиеTag des Kaffees

кога: 01.10.2014

kъде: Cafe Landtmann, Universitätsring 4, 1010 Wien

На 1.10 традиционно в немскоезичния свят се отбелязва  Деня на кафето. В австрийската столица 9 популярни кафе-сладкарници ще поканят своите почитатели на чаша кафе и литературно четене. В кафе Ландман австрийският актьор Paul Matic ще чете на немски от книгата на Людмил Стоянов „милосърдието на Марс“, 1923. Alicia Sancha (художник) и  внучка на известния български фиолог и литературен критик ще присъства също на събитието.

Инициативата  се организира от European Union National Institutes for Culture и от  БКИ “Дом Витгенщайн”.

ViennafairсъбитиеVIENNA FAIR The new Contemporary

кога: 02.10-05.10.2014

kъде: Messe Wien, Hall A, 1020 Wien

VIENNAFAIR e международна платформа за съвременно изкуство с акцент върху Централна, Източна и Югоизточна Европа. Виена отново е привлекателно място за куратори, собственици на галерии, визуални артисти, колекционери и просто любители.

Българският кът е цветен и подреден от интресни млади творци, представени от Галерия Сариев, Пловдив на шанд F1.

Lange nacht der museenсъбитиеORF Lange Nacht der Museen

кога: 04.10.2014, 18:00-01:00 ч.

kъде: в цяла Австрия

цена: 13 euro

деца до 12 г. (безплатно)

В събота на 04.10 ще се състои тазгодишното издание на Нощ на музеите в цялата страна. За 15-ти път 700 музея и галерии ще отворят вратите си за почитателите на историята и  изкуството от 18:00 ч. до 01:00 ч.  Един билет важи за всички места, включително и за автобусите, които ще превозват пътници по различни маршрути в рамките на събитието.

city of dreamсъбитиеCITY OF DREAMS/ ГРАД НА МЕЧТИТЕ

кога: 04.10.2014, 17.30 ч.

kъде: DAS KINO, Salzburg

Музикалният фестивал „My sound of Musik“ в Залцбург ще завърти лентата „Град на мечтите“, 2011  на българския режисьор Светослав Драганов.

Димитровград е издигнат от Георги Димитров след Втората световна война като мегапроект на комунистическата идея. За реализирането му са участвали хиляди строители и работници. Разпадането на СССР  повлича със себе си и останалите социалистически общества от сивата завеса. Градът-мечта на Димитров се руши, докато новото поколение играе по правилата на “турбокапитализъма”. Разтърсваща среща на минало и настояще, на упадък и чалга лукс, на носталгия и безнадежност.

След прожекцията ще има дискусия с  режисьора Светослав Драганов

 

 

let's cee festival

събитиеLET’S CEE fim festival

кога: 02.10.-11.10.2014

kъде: URANIA KINO, ACTOR’S STUDIO, VILLAGE CINEMA WIEN MITTE, Wien

 

От 2-ри до 11-ти октомври за трети път ще се проведе филмовият фестивал LET’S CEE. Класически ленти ще бъдат показани в компанията на нови заглавия, интригуващи късометражни и документални филми ще се редуват с трогателни любовни истории, заплетени трилъри и забавни комедии. Общо 80 филмови продукции от Централна и Източна Европа, повечето от тях на оригинален език със субтитри на немски или английски, ще бъдат показани на три места във Виена-Urania Kino, Actor’s Studio и Village Wien Mitte.

За първи път тази година има фестивална карта, с която можете да видите всички филми на цена от EUR 48.

Ruth KolevaсъбитиеWaves Vienna festival & Ruth Koleva

кога: 02.10-04.10.2014

kъде: Виена

цена: EUR 49 за три дена и EUR 28 за един ден

Мотото е: Изтокът среща Запада!

Музикалният фестивал Waves Vienna се опитва да популяризира нови банди и да привлече вниманието на публиката върху все още непознати, но професионални и интресни изпълнители. Погледът е насочен отново към Източна Европа и неразгърнатия потенциал на музиката там, но и новостите от света на музиката в Дания, Исландия и Австрия са също част от програмата на фестивала. Домакини на събитието са различни клубове в първи район на Виена, както и в Братислава. Билети може да закупите от тук.

Гост на фестивала е българската аренби и соул певица Рут Колева. Нейното участие е днес 04.10 в HEUER, Treitlstraße 2, 1040 Wien, от 22:45-23:30 ч.

Не го изпускайте!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации