10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияХофбург вече не е непознат

Хофбург вече не е непознат

-- Реклама --

Екскурзоводката Диана Пиперова разкри (почти) всички тайни на императорския комплекс във Виена

P1120406Дори и стотици пъти да сте минавали през Външните порти на двореца Хофбург, едва ли сте забелязали четирите лаврови клонки точно над латинската дума LAVRO от златния надпис. Вдълбаните букви са толкова мънички , че не се виждат с просто око и трябва някой специално да Ви обърне внимание. А те са изключително важни за българската история. Там са изписани четирите имена на монарсите – съюзници от Първата световна война: Франц Йосиф от Австро-Унгария, Вилхем от Германия, Мехмед V от Османската империя и … Фердинанд от България.

С разкриването на този малко известен факт екскурзоводката Диана Пиперова започна разказа си, посветен на непознатия Хофбург.

Около 40 човека откликнаха на поканата на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен за опознавателен тур на императорския комплекс с беседа на български. В топлия и слънчев неделен ден българската група обиколи Площада на героите и вътрешните дворове на комплекса и се запозна с много интересни детайли от историята му. Дати и факти от двете османски обсади на Виена се редуваха с любопитни детайли от живота на главните действащи лица. Паметниците на принц Евгений Савойски и ексхерцог Карл оживяха не само чрез разказа за техния живот, но и чрез трагичната съдбата на техния скулптор, завършил живота си в психиатрия в Дьоблинг.

P1120433

Някои елементи от фасадата на красивите сгради се оказаха резултат от волята на императорите. Така например балконът на Леополдовото крило на двореца към площада на Героите е построен специално по настояване на Мария Терезия, която искала да наглежда играещите си на двора деца. Диана Пиперова умело преведе любопитните слушатели през различните етапи от изграждането на комплекса, разнообразието от архитектурни стилове и разясни малко известни детайли от лунния часовник, от портала към швейцарския двор, от паметника на императора Франц II(I). Особено интересни бяха обясненията за фигурите над входа на Националната библиотека (Квадригата на бога на Слънцето, която гони Невежеството и Завистта).

P1120430

След час и половина разходката „Непознатият Хофбург” приключи на Михаелерплац, където беше разкрита още една българска връзка. Рудолф Вайр е архитектът на левия паметник-фонтан „Австрия като морска сила“ на Вътрешните порти на Хофбург.  Тойй е изваял и бронзовия баралеф на паметника на Васил Левски в София!

P1120451

 

Екипът на Меланж Булгарен благодари още веднъж на всички приятели, които споделиха с нас любовта към красотите на Виена и любопитството към нейната история. Ще се постараем да уважим желанието им за още разходки, които да ни разкриват непознати факти, сгради, паметници и улички от любимия град.

Благодарим и на Диана Пиперова за това, че увлекателно и вдъхновено ни показа  непознатите страни на двореца Хофбург.

_______________

Още по темата:

Разходка из непознатия Хофбург с ексурзовод

Диана Пиперова: Виена е много повече от красив град

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации