22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТрио "Клок"...с щипка шарена сол

Трио „Клок“…с щипка шарена сол

-- Реклама --

Комбинацията между балканска мелодичност, специфична еврейска музика, джаз и стари виенски песни е не само възможна, тя е зашеметяваща

Текст Нора Динчева

Screen Shot 2014-06-27 at 22.16.4529.09.2014-Trio Klok Special Night – Album Release Klok on Wood

19.30, Theatar am Spittelberg, Wien 1070,

Трио „Клок“ е една от онези нови джаз групи, които със своето балканско звучене успяват да поставят Виена в центъра на съвременния музикален живот“, Harald Justin, Concerto

Щвейцария и Тирол

Roman Britschgi свири известно време в Greencard of Jazz. От Швейцария се мести във Виена, за да продължи образованието си в Академията за изящни изкуства, където се дипломира като скулптор.

Там се среща с Jörg Reissner,  роден  и израсал в южен Тирол, но също като него със страст към изкуството, която  го тласка в обятията на австрийската столица. Пространствата на двамата се преплитат в Академията, Jörg обаче е избрал живопистта като своя специалност. Само рисуване не е достатъчно, годината е 2011 и липсва още нещо…балканския дух, щипката шарена сол.

София, България

Любомир Господинов идва малко по–отдалеч, от Балканите. Когато среща останалите членове на бъдещата група е вече утвърден професионален музикант. Роден в София, България той още на 9 години открива живата и спонтанна магия на кларинета. Естественият път е  музикалното училище “Любомир Пипков”, а после идва ред и на  музикалната академия “Панчо Владигеров”. Не се отделя от любимия музикален инструмент и заминава с него за Австрия. Там продължава в Университета за музика и изящно изкуство, като добавя и саксофона в своето портфолио.  Това са години на упорита работа, пътувания, концерти, запознанства и преподаване във Виенската и в Прайнер консерватория. Гастроли с имена като Тони Лакатош, Йорге Пардо, Хари Стойка, Мартин Фус  са само една част от неговите изяви.

Любомир Господинов
Любомир Господинов

Виена

През 2009-та Роман и Йорг получават музикален ангажимент в театъра. За “Алма” на Паулус Манкер, чиито представления са в Прага, наемат Любомир. Формалното начало на техния съвместен проект е вече факт. Няма съмнения, че предстоят вълнуващи нови концерти.

Първото турне на тримата като група в Щвейцария съвпада и с подготовката за  издаването на  дебютния им албум “65 Hähne“. Част от екипа в този  диск са певиците Alp Bora и Sveta Kundisch, Александър Владигеров-тромпет и Sasa Nikolic-барабани. Като отворен проект „65 петли“ е  един вид платформа за музикални експерименти, които позволяват различни форми, инструменти и гъвкавост на музикалните подходи.

През 2012 тримата са убедени, че е дошло времето, в което могат да реализират личните си идеи, без да губят време и сили за други творци. Прекратяват сътрудничеството си с Паулус Манкер и иницират  ново начинание „тур Виена“, където всеки месец свирят в различен райони на града. Не спират нито минута, композират музикалната пиеса  “Посланието на Астрора” на Юра Сойфер, а в “Импулс танц” заедно с Apl Bora са част от представлението на белгийския хореограф Lievede Pourq. С космополитния певец Бора, роден в Истанбул, Трио „Клок“ има няколко общи проекти и емблематично участие във фестивала “limmitationes“, където успяват да интерпретират традиционни анадолски песни с класическия репертоар на триото.

Трио "Клок" с братя Владигерови
Трио „Клок“ с братя Владигерови

Срещата на  „Клок“ с виенската певица Мануела Дием ражда едно от най -добрите представления на Theater am Spittelberg. Критиката е повече от положителна, а публиката остава поразена от на пръв поглед невъзможния микс между балканска мелодичност, специфична еврейска музика, джаз и стари виенски песни. Текстовете са на виеснки диалект,  което придава допълнителено очарование.

Днес, 29. 09 ще бъде специална вечер в Theater am Spittelberg! Заповядайте!

 

KLOK проекти

/ Klok project

/Trio Klok&Wladigeroff Bros

/Trio Klok feat Alp Bora

/Klok&Diem

УЧАСТИЯ ДО КРАЯ НА  2014

септември

29.09.   19:30 Trio Klok Special Night – Album Release (гост Manuela Diem)

Theater am Spittelberg, Wien

октомври

09.10   19:00  Private Event Wien

21.10   19:30  Diem & Klok – Rosenstolz

Theater am Spittelberg, Wien

ноември

08.11   10:18  Trio Klok – Klezmore Festival 2014

Grand OpeningPorgy & Bess, Wien

декември

02.12   20:00  Klok & Diem

Musikalischer Adventskalender Wien

14.12  19:00  Private Event Bayern, Germany

18.12  20:00-22:00 Lubomir Gospodinov

ZWE, Floßgasse 4, 1020 Wien

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации