17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзборите в чужбина ще струват 1,876 млн.лв.

Изборите в чужбина ще струват 1,876 млн.лв.

-- Реклама --

Сумата е с 676 хил. лв. повече от предварително заложеното в план-сметката за парламентарния вот

izboriПовишеният брой на избирателните секции в чужбина обърка сметките относно средствата, необходими за провеждане  на избори в чужбина. Първоначално заложените 1,2 млн. лева бяха завишени с допълнителни 300 000 лв. на база 350 секции. След окончателното приключване на подаването на заявления се оказа, че за тези парламентарни избори ще бъдат образувани 426 секции. Това става ясно от съобщение на Министерство на въшните работи, разпространено след проведения брифинг с журналисти. Пари за нормално провеждане на честни избори зад граница обаче ще бъдат предоставени на МВнР, е уверил Веселин Вълчев, главен секретар на ведомството.

„Повишената активност на българските граждани, засилването на тяхната обществена отговорност и облекченото законодателство придават динамика на изборния процес“, е заявила зам.-министър Тодорова. Общо 426 секции са открити до момента. Увеличението на обща база е с 88% спрямо проведения през 2013 г. вот. МВнР подготвя списък с адресите на всички задгранични секции, който ще бъде предоставен на ЦИК за ползване от заинтересованите страни.

разпределение на избирателните секции графика МнВР
разпределение на избирателните секции
графика МнВР

Общо 388 служители ще бъдат командировани зад граница, като 162 от тях са кадри на МВнР. Останалите са част от държавна администрация – служители на други министерства, на Министерския съвет и Администрацията на Президента. „Квотата на министъра на външните работи е покрита, като се стараем това да става по най-икономичния начин“, е заявила още Катя Тодорова. Броят на командированите не е окончателен, тъй като все още обществени съвети на българите зад граница изявяват желание да се включат в организацията на изборите. Те могат да бъдат включени от квотата на министъра на външните работи, който предлага по един член във всяка комисия извън страната. Още със започването на проекта за разкриване на повече избирателни секции в чужбина, Обществените съвети на българите в чужбина призоваха МнВР за повече икономии и прозрачност в действията. Те призоваха посланиците по места да се обръщат за помощ и съдействие към диаспората.

Командироването включва пътни разходи, дневни и квартира, като българските дипломатически служби са получили инструкция да организират спане и транспорт по най-икономичния ред, съобщават още от министерството.

Изборните книжа ще бъдат оформени като дипломатическа пратка, за да се гарантира сигурността им. Те ще бъдат разпространявани по секциите с дипломатически куриер, с командированите служители или с куриерски услуги. В Турция разпространението им ще бъде охранявано от турската полиция.

____________

Още по темата:

Адреси на избирателните секции в Австрия

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации