17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРекорден брой деца ще учат в българското училище във Виена през 2014/2015...

Рекорден брой деца ще учат в българското училище във Виена през 2014/2015 г.

-- Реклама --

Екипът на Меланж Булгарен пожелава на всички учители и ученици вдъхновена и спорна учебна година. На добър час!

Текст Марио Николов

Назаем от Артновини

снимка Artnovini.com
снимка Artnovini.com

Повече от 250 деца ще учат през 2014/2015 г. в Българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св. Св. Кирил и Методий” и в неговата детска градина „Моливко”, което е своеобразен рекорд в над двадесетгодишната му история. Тези оптимистични данни оповести по време на тържеството по случай първия учебен ден – 15 септември, директорката на училището д-р Ирина Ботева-Владикова. „За тази година, от първи до четвърти клас са записани 170 ученици, като най-много са първокласниците, чийто брой засега е 47”, допълни тя.

Откриването на учебната година се проведе на 14 септември, неделя, в комплекса на българското посолство в австрийската столица, а на тържеството присъстваха от Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия и Даниел Карамочев, председател на сдружението Bulgarisch-österreichische Freizeitschule in Wien, което поддържа и развива училището.

В началото на тържеството д-р Владикова прочете приветствие от министъра на образованието и науката доц. Румяна Коларова до българските ученици и до техните преподаватели, на които пожелава: „Продължавайте и занапред да се грижите за Вашите ученици и наши деца като откривате талантите им, развивате дарбите им, подкрепяте ги в трудностите на учението, но най-вече като ги насърчавате да мислят. Защото само мислещите хора могат да бъдат свободни. Нека всички обединим усилия за по-доброто бъдеще на нашите деца!..”

снимка: Artnovini.com
снимка: Artnovini.com

В своето слово при откриването на учебната 2014/2015 г. д-р Ирина Владикова сподели пред препълнената зала: „За всеки българин датата 15 септември е свързана с вълненията от завръщането към една от най-добрите ни национални черти –ученолюбието. Обичта към словото и книгите може би изглежда старомодно – сантиментална отживелица днес, във времето на компютрите и смартфоните, наGoogle и Facebook. И все пак, надеждата в непреходните ценности винаги се събужда в мен, когато в монотонната дъждовна прохлада на австрийската есен видя лицата на своите ученици, разцъфтели след лятото в пищен букет от български билки. Защото „идването у дома” е във Виена, в нашето Българско училище на 5-ия етаж, в сърцето на Австрия. Двадесет и три години тази традиция отстоява правата си, въпреки многоезичието на света и въпреки изкушенията, които той предлага. Двадесет и три години, по стар български обичай, с китка здравец и хляб ние отваряме широко вратите на нашето светилище, за да посрещнем бъдещето – младите българи, които са избрали отново да започнат учебната година на своя роден език.

Целият текст може да прочетете ТУК

_______________

Още по темата:

Нашите учители: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена

За училищата по родолюбие и преподавателите в тях

Българският език в чужбина – как да го изучаваме 

Ирина Владикова: Доброто владее на майчиния език е в основата на успешното овладяване на чуждите езици

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации