6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзтича срокът за подаване на заявления за гласуване на парламентарните избори

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване на парламентарните избори

-- Реклама --

В изборния ден могат да гласуват и хора, неподали предварително заявления

Днес – 9 септември, изтича срокът, в който българите, живеещи зад граница, могат да подават заявления за гласуване извън страната. От броя на заявленията зависи колко и къде ще бъдат открити избирателни секции. Неподаването на заявление не лишава желаещите от възможността да упражнят правото си на глас в изборния ден.

До вчера Министерството на външните работи очакваше секциите в чужбина да са 402, но след днешния ден е възможно техният брой да нарастне. Към момента в Австрия са подадени 487 заявления. От тях 295 са във Виена, 62 в Грац, 60 в Линц, 47 в Брегенц, 14 в Залцбург. 

Подаване на писмено заявление

Заявленията се подписват саморъчно и се подават лично или по пощата в дипломатическите служби, като в едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. 

В документа задължително се посочват имената по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единният граждански номер (ЕГН), постоянният адрес в България и населеното място, в което избирателят иска да гласува.

Подаване на електронни заявления

Подават се по електронен път чрез сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Разкриване на избирателни секции

За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления. Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която да са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. В Австрия такъв е случаят с Винер Нойщат, където за първи път бе разкрит избирателен пункт по време на изборите за Еврейски парламент. Тогава в нея гласуваха 118 човека. 

Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места. 

Според броя на подадените заявления се очаква в Австрия да бъдат отворени избирателни секции във Виена, Линц, Грац, Винер Нойщат и Брегенц.

Българските граждани могат да бъдат вписвани в избирателните списъци и в деня на гласуване, като представят  документ за самоличност и декларират, че имат право да гласуват и не са го направили на друго място. 

Когато срокът за валидност на паспорта или личната карта на гласоподавателя е изтекъл, той може да гласува, но ако представи удостоверение, издадено от българска дипломатическа служба, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нов паспорт или лична карта.

______________________

Още по темата:

Избори 2014: Как да гласуваме на 5-и октомври в чужбина

Аз подадох заявление за гласуване. А ти?

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации