8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОИСР: Безработицата в Австрия ще остане ниска. Качеството на работната среда трябва...

ОИСР: Безработицата в Австрия ще остане ниска. Качеството на работната среда трябва да се подобри

-- Реклама --

Австрия е сред държавите с най-ниска безработица и средно качество на работната среда

burnoutБроят на безработните в алпийската република ще продължи да бъде нисък в сравнение с останалите държави, членки от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. До края на 2015 г. не се очаква той да надхвърли 5% като сегашните 4,7% най-вероятно ще се запазят. Това са част от изводите от проучване на ОИСР за тенденциите на трудовия пазар по време на криза. За първи път изследването поставя на фокус и качеството на работа – показател, по който Австрия се нарежда по средата сред 32-те държави.

Ниското ниво на безработица ще се запази

Със своите 4,7% безработица Австрия е  на 4-то място сред страните членки на ОИСР. Пред нея са Норвегия (3,3%), Япония (3,5%) и Южна Корея (3,7%). Въпреки това, в началото на годината AMS  регистрира рекордно покачване с 9,5% на броя на незаетите за една година. Според Статистик Аустрия към края на януари 2014 г. около 449 668 човека са търсели активно работа. По мнение на експерти това се дължи на ниското вътрешно търсене и слабия икономически растеж през последната година. Изводите на ОИСР също потвърждават тенденцията за по-бързо нарастване на търсенето, отколкото на предлагането на работни места. Промяна на тренда в Австрия не се очаква поне до края на 2015 г., дори 2016 г. В същото време прогнозите са, че в съседна Германия безработицата ще падне под 5% още през следващата година.

Ето как се отразява кризата на доходите на населението (източник: OECD)

Дълго работно време, кратки срокове

Въпреки ниското ниво на безработица, Австрия не се отличава с добро качество на работните места. Този критерии за първи път се изследва от експертите на ОИСР и засяга няколко ключови показателя като ниво на доходи, сигурност и качество на работната среда, нареждайки Австрия по средата на таблицата. Доходите в страната са доста по-ниски, в сравнение с други държави и въпреки, че неравенството не е голямо, страната не може да се придвижи напред в класацията. По-различна е ситуацията с индикатора „сигурност на работното място“. Слабият риск от безработица, стабилната законодателна база и компесаторни механизми отреждат на алпийската република 6-то място. Очевидно добрата защитата на работното място обаче не е достатъчна, за да го направи привлекателно и приятно. Австрийските трудещи се се оплакват от прекалено голям стрес, предизивикан от дълги работни часове, кратки срокове и високи изисквания, които не се компенсират подходящо. По качество на работното място страната се нарежда на 27-о място от 32 държави. Очевидно трябва да се вземат спешни мерки за преодоляване на тези проблеми, тъй като те могат да доведат до burnout, депресии и други психични разстройства, причинени от стресова и натоварваща работа, съветват специалистите.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации