Финансовият министър на Австрия подаде оставка

27. август 2014 | By | Reply More

Михаел Шпинделегер напусна и поста председател на Народната партия


SchpindelegerАвстрийският вицеканцлер и финансов министър Михаел Шпинделегер изненадващо подаде оставка във вторник. Той се оттегля и като лидер на консервативната Австрийска народна партия (АНП), която е коалиционен партньор на социалдемократите. Официално обявената причината е липса на подкрепа от неговите съпартийци за данъчни реформи.В последните месеци Шпинделегер не се радваше на подкрепа в собствената си партия и бе подложен на натиск. В редиците на Австрийската народна партия нямаше единно мнение как да се финансира належащата данъчна реформа. Част от консерваторите и социалдемократите са за намаляване на данъците, други настояват за увеличаване данъците на богатите – идея, която Шпинделегер категорично отхвърли, трети са готови на компромис.

Според бившия вече финансов министър е важно да се намали данъчното бреме на австрийците, но сега не бил подходящият момент. Много по-важно е първо да се намали публичният дълг, който е около 80% от БВП.

Конфликтът между коалиционните партньори за това как да финансират намаляването на данъците върху доходите и да се стимулира икономиката се изостри особено след като стана ясно, че през второто тримесечие на годината се отбелязва растеж от едва 0,2%.

Според повечето австрийски медии оставката на Шпинделегер може всъщност да подсили управляващата коалиция и да увеличи шансовете за икономически стимули, а не за строги икономии. Засега перспективите коалицията да продължи да управлява до следващите избори през 2018 г. изглеждат сигурни.

Рейнхолд Митерленер

Рейнхолд Митерленер

Докато вече е сигурно, че новият лидер на Австрийската народна партия ще се казва Райнхолд Митерленер, все още не е ясно кой ще наследи Шпинделегер като шеф на финансите. Спрягат се различни имена – от банковия мениджър Щефан Корен и преподавателя в университета в Кремс Готфрид Хабер до назначаването на независим експерт. Не е изключен вариантът Митерленер да замени поста си като министър на икономиката и науката с този на финансов министър. 

Очакват се и други размествания в кабинета, предизвикани от части от необходимостта да се избере нов председател на парламента след като Барбара Прамер почина от рак

 

 

Category: Aвстрия, Виена, закони, избори, икономика, криза, политика

Leave a Reply