8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияФинансовият министър на Австрия подаде оставка

Финансовият министър на Австрия подаде оставка

-- Реклама --

Михаел Шпинделегер напусна и поста председател на Народната партия


SchpindelegerАвстрийският вицеканцлер и финансов министър Михаел Шпинделегер изненадващо подаде оставка във вторник. Той се оттегля и като лидер на консервативната Австрийска народна партия (АНП), която е коалиционен партньор на социалдемократите. Официално обявената причината е липса на подкрепа от неговите съпартийци за данъчни реформи.



В последните месеци Шпинделегер не се радваше на подкрепа в собствената си партия и бе подложен на натиск. В редиците на Австрийската народна партия нямаше единно мнение как да се финансира належащата данъчна реформа. Част от консерваторите и социалдемократите са за намаляване на данъците, други настояват за увеличаване данъците на богатите – идея, която Шпинделегер категорично отхвърли, трети са готови на компромис.

Според бившия вече финансов министър е важно да се намали данъчното бреме на австрийците, но сега не бил подходящият момент. Много по-важно е първо да се намали публичният дълг, който е около 80% от БВП.

Конфликтът между коалиционните партньори за това как да финансират намаляването на данъците върху доходите и да се стимулира икономиката се изостри особено след като стана ясно, че през второто тримесечие на годината се отбелязва растеж от едва 0,2%.

Според повечето австрийски медии оставката на Шпинделегер може всъщност да подсили управляващата коалиция и да увеличи шансовете за икономически стимули, а не за строги икономии. Засега перспективите коалицията да продължи да управлява до следващите избори през 2018 г. изглеждат сигурни.

Рейнхолд Митерленер
Рейнхолд Митерленер

Докато вече е сигурно, че новият лидер на Австрийската народна партия ще се казва Райнхолд Митерленер, все още не е ясно кой ще наследи Шпинделегер като шеф на финансите. Спрягат се различни имена – от банковия мениджър Щефан Корен и преподавателя в университета в Кремс Готфрид Хабер до назначаването на независим експерт. Не е изключен вариантът Митерленер да замени поста си като министър на икономиката и науката с този на финансов министър. 

Очакват се и други размествания в кабинета, предизвикани от части от необходимостта да се избере нов председател на парламента след като Барбара Прамер почина от рак

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации