7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияDanube Revisited: Фотографско пътешествие по река Дунав

Danube Revisited: Фотографско пътешествие по река Дунав

-- Реклама --

Девет жени, сред които и една българка, заснемат интересни места по поречието на Дунав в памет на австрийската фотографка Инге Морат

Текст Нора Динчева

Залез над  Дунав
Залез над Дунав

“Обичам да пътувам. Един ден през май 1958 г. осъзнах, че едно пътешествие от началото на река  Дунав до нейния край, който се влива в Черно море ще бъде един изключителен и вълнуващ житейски опит”, казва Инге Морат (1923-2002). В периода след Втората световна война и по време на Студената война известната австрийска фотографка прави множество документални снимки на различни места по реката. Днес, нейните наследнички в документалната фотография, се връщат по стъпките й, заснемайки отново същите градове и села. Резултатът е нов, модерен и женствен поглед към реката, която свързва Европа.

“Danube Revisited

Пътуващата изложба събира девет млади фотографки от цял свят, мята им по една раница на раменете и камера в ръцете и в продължение на 35 дни им дава възможност да налеят фотографското си око с прелестта на Дунава. Участничките в проекта са носителки  на наградата “ Инге Морат”, която традиционно се присъжда всяка година от   агенция “Magnumphotos” в чест на австрийската фотографка.

В продължение на пет седмици те пътуват заедно, документирайки „съвременния Дунав” според своите представи. Придружава ги своебразната галерия на колела – 7,5 тонен камион, в който могат да се видят оригиналните снимки, заснети през годините от Инге Морат. Така, спирайки отново в същите градове, те дават възможност на местните жители да сравнят своето място „преди” и „сега”.

Изложба в 7,5- тонен камион
Изложба в 7,5- тонен камион

Пътешествието и изложбата предствляват един богат културен обмен, който насърчава творчеството и вдъхва увереност на жените. Всичките фотографии, направени по поречието на Дунава ще бъдат публикувани под формата на фото албум.

В българската част на европейската река женският тим спря във Видин и Русе, където в Дом „Елиас Канети” бе представена изложба с документални фотографии.

Конски пазар край Видин снимка Лурдес Р.Басоли
Конски пазар край Видин
снимка Лурдес Р.Басоли

 

Пътуването на дамите с камери, започнало в Донаушинген, Германия и завършило на 11 август в румънския град Тилчеа, е резултат от сътрудничеството на галерия ”Фотохоф”, Залцбург, Фондация “Инге Морат”, Ню Йорк, и деветте участващи фотографки. С подкрепата на: агенция ”Magnumphotos”, Института за Дунавския регион и Централна Европа (IDM) и спедиция Ebeling.

9 жени

Наградата “Инге Морат”се присъжда ежегодно на жени под 30 годишна възраст, които допринасят за развитието на документалната фотография. Проектът събира заедно Оливър Артър, известна с портретите си на жени в Близкия изток, Ейми Витали, документирала размириците в Косово и Кашмир, Клеър Мартин от Австралия, Клаудия Куадарама от Мексико, Катрин Кук, Емили Шафър, Люрд Базоли и Джесика Димок. Приятната изненада е, че в екипа има и българско присъствие – Мими Чакърова, родена в България, но вече 24 години свързана със САЩ. За пет седмици жените изминават 3 200 км. Във всеки град, в който спират те организират изложба и дискусия, посветена на жените фотографки. В рамките на по пет дни към проекта са поканени и още четири жени, доказани професионалисти, сред които е и българката Веселина Николаева, която живее и работи в Холандия.

Мими Чакърова

Мими Чакърова
Мими Чакърова

През последните 10 години творчеството на Чакърова се концентрира върху теми като корупцията и търговията с проститутки. Нейният филм „Цената на секса“, е документален филм за момичета от Молдова, продавани като секс робини.  Награден е с NestorAlmendrosAward за смелост в киното във филмовия фестивал Watch, Ню Йорк. Носител е и на Доротея Ланг стипендия за изключителна работа в документалната фотография. От 2007 г. фотографката  работи като куратор на ПЪРВА ЛИНИЯ / World ‘FlashPoint, където оценява работата на фоторепортери и журналисти от цял свят. В момента е кореспондент в Центъра за разследващи репортажи.

Инге Морат (1923-2002)

Инге Морат
Инге Морат

Австрийската фотографка родена в Грац е определяна за една от първите доказали се в професията си жени, която зедно с Ева Арнолд почти от самото начало става член на  агенция “Magnumphotos”. След Втората световна война тя работи като преводач и журналист и през 1951 г. започва да се занимава предимно с фотография. Нейното влечение към изкуството намира израз във форографски есета, отразяващи живота и събитията в  Европа, Северна Африка и Близкия изток.

Морат е известна и като третата и последна съпруга на Хенри Милър, която 40 години живее и работи с него. В съвместната им дейност се открояват фотографии на снимачната площадка на филмовите продукции на Милър, а също така и на сценичните му пиеси.

Тя печели няколко награди, включително австрийската държавна награда за фотография, Златен медал на Националната художествена клуб и Златен почетен медал на град Виена.

Дунав снимка Инге Морат
Дунав
снимка Инге Морат

Дунав

Реката винаги е била една от най-големите символи на Европа, тя свързва и прекъсва едновременно страни и култури. Посока, която очертава близостта на хората, началото и края, с параходи, цигански махали или е просто един широк свят. “DanubeRevisited” предава образи и истории за културни, психологически, политически и географски промени по поречието на река Дунав.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации