6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияЗавръщане към историята: Цари Мали град

Завръщане към историята: Цари Мали град

-- Реклама --

Възстановеният исторически комплекс до село Белчин предлага много повече от урок по история

Cari mali gradРазходка сред природата, игри и много история. Всичко това може да се намери само на час път от София във възстановения през 2013 г. античен комплекс Цари Мали град край самовското село Белчин. Изцяло изградените кули, крепостни стени и църкви, както и атракционнияt комплекс с люлки и пързалки, еко пътека и влакче привличат вниманието и на възрстни, и на деца. Чуждестранните туристи с удоволствие и любопитство разглеждат музейните експонати и се запознават с историята по българските земи. А на това място тя е богато представена още от древните траки и римляните.

Уникалният исторически комплекс Цари Мали град обхваща реставрирана крепост от IV-V век и църква от XVII век. Техните основи са открити през 2007 г., когато започват разкопките на хълма св.Спас. Крепостта е имала изключително важно значение през древността, тъй като там са се пресичали римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София. В нея са намерени ценнни златни монети на византийския император Юстиниан, бронзови на Гала Плацидия, Траян, Теодосий, Валент, Валентиниан, Грациан и Максимилиан. Сред находките са и множество предмети на бита, фибули от VI век, стрели. По време на археологическите проучвания са разкрити и останките на две раннохристиянски и една средновековна църква. Основите на трите храма се застъпват, което се приема за доказателство, че в този район християнският култ е съществувал без прекъсвания.

Изцяло реставрираната църква се вижда добре от североизточната кула на крепостта
Изцяло реставрираната църква се вижда добре от североизточната кула на крепостта

Днес основите на двата ранни храма са консервирани, а средновековната църква е напълно реконструирана. Тя е превърната в мултимедийна изложба, разказваща за историята на християнството в Самоковския край.

Кулите и част от крепостните стени отново са издигнати в пълната им височина. В северозападната кула е разположена музейна експозиция, а североизточната се използва като площадка за посетителите заради хубавата гледка към целия комплекс. Източната, южната и западната стена на крепостта са реставрирани частично.

Обширният двор е превърнат в красив парк, в който са изложени антични бойни машини и макет на комплекса.

Античните бойни оръдия привличат вниманието на туристите
Античните бойни оръдия привличат вниманието на туристите

Пред стените на крепостта е изграден атракционен парк с множество забавления за деца до 12 години. От паркинга до самата крепост може да се стигне с помощта на влакче или две еко пътеки с различна трудност.

Децата имат възможност да играят на воля
Децата имат възможност да играят на воля

Посещението на комплекса Цари Мали град е изключително приятно, защото в няколкото часа сред природата човек може не само да отдъхне, но и да научи много полезни неща. Истрията е разказана увлекателно чрез редица обяснителни табели на български и английски и детайлно представена чрез много експонати, изложени в музея. Вплитането на местни легенди сред историческите факти е интересно за децата и ги увлича в детайлите.

Cari mali grad-dospehiЗа разлика от много други музеи, където експозициите са статични и дидактични, тук създателите на комплекса са се постарали да задържат вниманието на посетителите по различни начини. В залите са оставени оръжия и доспехи от Средновековието и всеки желаещ може да си направи снимка за спомен с метална ризница, копие и шлем. На разположение е и „бойната техника” в парка и част от оръдията на труда. Така често мястото се оглася от смях, а гостите са доволни, че са успели буквално да „пипнат” историята.

Възстановяването на комплекса Цари Мали град през 2013 г. е пример за успешно усвояване на европейски средства. Спечелените по оперативна програма „Регионално развитие” 5,58 млн. лева са вложени от община Самоков в създаването на едно наистина атрактивно историческо място, което всеки българин би искал да посети с децата си и би показал на чуждестранни гости.

Cari mali

 

Полезно: Крепостта Цари Мали град се намира в село Белчин, на 15 км от Самоков и на час път от София (около 50 км). Работното време е от вторник до неделя от 9 до 18 часа. Билетът е 4 лв. за възрастни, 2 лв. за учащи и пенсионери.

Допълнителна информация ще намерите тук.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации