10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа колела: Вахау

На колела: Вахау

-- Реклама --

Ако искате да видите Дунава наистина син, отидете с колело към долината Вахау

Специализирана рубрика на Sportalle

WachauВеломаршрутът по долината Вахау в Австрия е част от Дунавския велосипеден път, който започва от извора на река Дунав и завършва при Черно море, минавайки през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България и Румъния. 40-те километра между градовете Кремс и Мелк от двете страни на Дунав са приютили повече от 5 000 исторически паметника и не случайно целият регион е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Подготвените и опитни велосипедисти могат да изпробват и по-дълги разстояния, но и в рамките на един ден също могат да се видят много интересни места.

Тръгнете от Кремс. Спрете в Дюрнщайн. Оставете за малко велосипеда, разходете се из живописните спретнати улички на градчето и се качете на крепостта. В нея е държан в плен самият Ричард Лъвското сърце.

останки от крепостта в Дюрнщайн
останки от крепостта в Дюрнщайн

Продължете за Шпиц. Покрай пътя ще Ви направят впечатление малки сергии, предлагащи кайсии. Непременно опитайте. Местните кайсии са известни със специфичен вкус и аромат и неслучайно са вписани в Европейския регистър за защитени наименования. Във всички градчета по пътя те ще Ви изкушават под формата на сладко, шнапс, сладолед или сладкиш.

radfahrenМаршрутът по Вахау е повече от добре уреден. През по-голямата си част пътят е равен, обозначен е с необходимите указателни табели и е обезопасен. Велосипедистите са на почит в този регион и за тях са създадени многобройни удобства и възможности за почивка. За всеки случай има и достатъчно сервизи за поправка на возилата.

Съветите на Sportalle

За извънградски пътувания са подходящи т.нар. treking или хибридни велосипеди. Те комбинират най-доброто от няколко различни стила и са подходящи за колоездене на дълги разстояния, често носейки и багаж. Те могат да бъдат екипирани с багажник, калници, светлини и други аксесоари, които правят пътуването приятно и удобно. Такива са моделите SHOCKBLAZE CROXER PLUS MAN/LADY, SHOCKBLAZE CLASSIC PLUS ALIVIO MAN 28″, SHOCKBLAZE CLASSIC PLUS ALIVIO LADY 28″ . Може да опитате и DRAG Grand Canyon PRO Man 28″ или DRAG Grand Canyon Team Lady 28″.

DRAG Grand Canyon Team Lady 28"
DRAG Grand Canyon Team Lady 28″

DRAG Grand Can е позната още като Cross Country (XC), при който се набляга на скорост и издръжливост в съчетание с лека конструкция и ефикасност. Използването на модерни композити от карбонови фибри позволява произвеждането на велосипед с тегло под 12 кг.

SHOCKBLAZE CROXER PLUS MAN
SHOCKBLAZE CROXER PLUS MAN

За хора, които предпочитат спортния стил на каране, и за извънградски маршрут разчитат на съществуваща пътна мрежа, са подходящи т.нар шосейни велосипеди. Те са леки и снабдени с различни скорости. Гумите им са гладки и тънки.

Може да избирате между два вида кормило. Drop bar (шосейно или т.нар. кормило „овен”) е леко, позволява постигането на добра аеродинамична стойка и висок коефициент на полезност, но пък наведената поза води до болки в кръста при неподготвени водачи. Отлични модели са DRAG Master Claris Comp 28″DRAG Pro Race Tiagra 28″ , SHOCKBLAZE S7 PRO XENON.

DRAG Pro Race Tiagra 28"
DRAG Pro Race Tiagra 28″

Flat bar (плоско кормило) съчетава ефективността на извитото надолу кормило с по-изправена позиция на тялото по време на каране. Тази стойка обаче не е толкова аеродинамична и намалява полезния коефициент. Разгледайте DRAG Blade 28″ и SHOCKBLAZE RSV SPORT.

Какъвто и вид да изберете, за да ви доставя удоволствие въртенето на педалите, изберете точния размер колело.

При по-дълги преходи не забравяйте задължителните аксесоари – каска, ръкавици, очила, бутилка за вода.

Преди да потеглите, прегледайте отново велосипеда си, за да се уверите, че е в изправност.

Игра: Ако обичате спорта и разходките с колела на открито са вашия начин да почивате активно; ако се интересувате от велосипеди или просто сте позитивна личност, включете се в онлайн играта на Sportalle: харесайте страницата на фирмата във Фейсбук и участвайте в томбола с многобройни награди.

Повече подробности за играта „Харесай и спечели“ може да намерите тук

(ПР материал)

_____________

Още по темата:

Бизнес на колела

Велосипеди от Sportalle вече и онлайн

Ароматните кайсии на Вахау

На чаша австрийско вино

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации