10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарска народна песен озвучи центъра на Виена

Българска народна песен озвучи центъра на Виена

-- Реклама --

Екскурзоводката  Диана Пиперова бе поздравена от Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци“

Диана Пиперова с група "Капанци" в центъра на Виена снимка Дарик нюз
Диана Пиперова с група „Капанци“ в центъра на Виена
снимка Дарик нюз

Българска народна песен е озвучила центъра на Виена в понеделник наобяд, съобщава Dariknews. Запели са я самодейците от Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци”, които са били в австрийската столица на връщане от участие във фестивал в Прага.

Песента „Изгряла е месечинка” е прозвучала по желание на екскурзовода на „Капанци” Диана Пиперова след края на разходката на гецовлии из виенските забележителности.

На изпроводяк българската група е изпълнила обещание от предишния ден, дадено на Пиперова, да я поздрави с изпълнение на българска народна песен. Първоначално гецовлии смятаха да изпеят песен от Североизточна България, но са се съобразили с желанието на родената в Хасково, но живееща от над 20 години в Австрия българка. За минувачите красивото изпълнение е било една от атракциите на австрийската столица и те с усмивка преминавали край пеещата група. Освен като знаещ, емоционален и вдъхновен екскурзовод, Диана Пиперова е известна и с групата „Това е Виена„, която създаде в социалната мрежа Фейсбук.

Ансамбъл за автентичен фолклор "Капанци" на сцената снимка Дарик нюз
Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци“ на сцената
снимка Дарик нюз

На 6 юли „Капанци” са участвали в 14-ия Международен фолклорен фестивал в Прага. Той се е провел в Конгресния център на „Топ хотел” в чешката столица под егидата на Международната асоциация на фолклорните фестивали. В събитието са участвали 34 състава от Латвия, Украйна, България, Хърватска, Турция, Сърбия, Русия, Армения, Босна и Херцеговина, Италия, Ирландия, Беларус и Грузия. България е била представена от 9 формации. 10-минутното представяне на „Капанци” под надслов „На мегдана” е получило много аплодисменти и от танцьорите от други националности, част от тях потропваха в ритмите на българските мелодии. Най-силни бяха ръкоплясканията във фрагмента с танца на трима от мъжете върху стомни. „Капанци” бяха сред най-възрастните участници във фестивала, като доайенът сред танцьорите е 75-годишният Минчо Пенев, а сред музикантите бай Николай, който е над 80 години.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации